Rămâi conectat

Actualitate

Acciza la motorină pentru transportatorii de mărfuri şi persoane va fi redusă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă care prevede că acciza pentru motorină pentru transportatorii de mărfuri şi persoane.

”Pentru transportatorii de mărfuri şi persoane se introduce o nouă măsură prin reducerea accizei la motorină – se diminuează cu 183,62 lei/tonă, respectiv 217,31 lei pe tonă nivelul accizei la motorină utilizată drept carburant pentru sectorul transportului de mpărfuri sau de persoane”, a mai spus premierul”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Cu un parc auto mai mare cu peste 600.000 de vehicule şi o cerere de carburanţi în creştere cu 6,7%, încasările din accizele la carburanţi s-au redus anul trecut cu peste 6%.

Statul a colectat anul trecut o sumă totală de 14,285 miliarde de lei din accizele la carburanţi, cu aproape un miliard de lei mai puţin decât în anul anterior. De la începutul anului trecut şi până în toamnă am avut printre cele mai mici accize din Uniunea Europeană, ca urmare a eliminării supraaccizei introdusă de Guvernul Ponta în 2014. De la 15 septembrie şi 1 octombrie, atât acciza la benzină, cât şi cea la motorină au fost majorate cu câte 16 bani/litru.

Din fiecare litru de benzină comercializat în România la stat ajunge 1,97 de lei, iar din preţul plătit pentru un litru de motorină statul încasează 1,83 de lei. Cu toate că avem printre cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Europa, sunt mai multe state europene care aplică accize mai mici decât noi. De exemplu, la benzină cote mai mici regăsim în Bulgaria, Ungaria şi Polonia, în timp ce la motorină ne aflăm pe locul 7, accize mai mici aplicând ţări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, Spania sau Luxemburg, conform datelor centralizate de Eurostat.

Spre comparaţie, în Spania salariul minim este dublu faţă de cel din România, 859 de euro faţă de 408 euro la noi, iar dacă ne comparăm cu Luxemburg diferenţa este de aproape cinci ori (1999 euro).

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea