Ştirea zilei
Accidentul MORTAL de muncă din Alba Iulia: Cum s-a petrecut și cine este bărbatul care a MURIT după ce a căzut de pe un acoperiș
Un bărbat de 51 de ani a murit în această dimineață, 22 aprilie, în Alba Iulia, în urma unui accident de muncă petrecut în zona industrială a orașului nostru.
Potrivit informațiilor transmise de ITM Alba pentru ziarulunirea.ro, bărbatul, care lucra pentru o firmă din Cluj, a fost subcontractat pentru a munci la societatea comercială la care s-a produs acest accident.
Acesta a lucrat la o înălțime de 14 m pentru a decupa o porțiune dintr-un acoperiș, pentru a scoate un coș de evacuare a fumului, când s-ar fi întors cu spatele la golul creat de acesta pentru a vorbi la telefon.
Din neatenție, acesta a pășit în spate, căzând astfel prin porțiunea decupată și lovind de asemenea un panou, provocându-i decesul.

Ştirea zilei
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de vânt puternic în zona de sud a județului Alba, până miercuri noaptea
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de vânt puternic în zona de sud a județului Alba, până miercuri noaptea
ANM a emis o atenționare Cod Galben de vânt puternic pentru zona de sud a județului Alba și alte zone din țară, până miercuri.
Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55…70 km/h.
Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90…100 km/h.
Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45…55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.
Ştirea zilei
Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat
Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat
După ce a forțat cinci copii din Bihor, pe care i-a luat de la părinţi, să lucreze pe proprietatea sa timp de patru ani, un bărbat de 42 ani, proprietar al unei ferme de bovine din comuna Hopârta, a fost condamnat de Tribunalul Alba la la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare şi plata a peste 50.000 euro daune către cele cinci vctime.
Inculpatul deţine o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba, şi a luat copiii – un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani – în 2016, din comuna bihoreană Roşiori, reuşind să le convingă părinţii că se va îngriji de ei, că-i va învăţa o meserie, că vor primi mâncare şi cazare gratuite.
„În acest caz, intrarea în situaţia de trafic de persoane nu s-a făcut prin abuz, prin violenţă sau răpire, ci prin manipulare. S-a profitat de vulnerabilitatea acelor familii sărace şi neştiutoare de carte”, a explicat, pentru Adevarul.ro, un reprezentant al Fundaţiei People to People Oradea, organizaţie care şi în prezent le oferă victimelor asistenţă psihologică, socială şi juridică.
Copilărie în sclavie
Realitatea trăită de cei cinci copii a fost cu totul alta. Copiii au fost cazaţi într-o încăpere amenajată într-una din grajdurile fermei. Era o cameră mizerabilă, cu paturi, o masă şi scaune, prin care mişunau gândacii şi şobolanii. Băieţii se puteau spăla într-un lighean sau afară, la furtun, toaletă nu aveau, fiind obligaţi să-şi facă nevoile ca animalele, în grajd, sau pe la colţurile clădirilor. Mâncare primeau când şi când, însă doar hrană rece, pateu, slănină, parizer pe care nici nu le puteau pune la păstrare, căci nu aveau frigider.
Munca începea la 8 dimineaţa şi se termina noaptea. Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi. Dacă nu-i plăcea cum muncesc, Spătaru îi înjura şi-i bătea cu sălbăticie, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile lor cu copiii erau monitorizate. Pe unul dintre băieţi l-a bătut în timp ce încerca să fugă de la fermă. „A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani, în declaraţia care a fost redată şi în sentinţa de condamnare a bărbatulu. În document, instanţa a dezvăluit că, în timp ce-i abuza pe copii, bărbatul poza în bun creştin. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi „dezlegări”, convins că erau sub vrăji, blesteme şi farmece atât el, cât şi animalele.
Salvaţi de un poliţist
Băieţii au reuşit să scape în aprilie 2019, mulţumită unui poliţist mai atent din zonă care, în timp ce patrula, i-a văzut de mai multe ori muncind şi care a raportat cazul superiorilor. Bărbatul a ajuns în anchetă şi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT pentru trafic de minori, pretinzând pe tot parcursul dezbaterilor că acuzaţiile sunt nefondate, copiii mint şi că, de fapt, le-a făcut un bine, îndeplinind un canon dat de duhovnicul său, care i-a cerut să ajute copiii.
Cert este că, după un proces derulat la secret, pentru protecţia minorilor, Tribunalul Alba a dispus condamnarea bărbatului la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Totodată, instanţa l-a obligat pe fermier să le plătească băieţilor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, dar şi să le achite câte 10.000 euro daune morale. Potrivit sentinţei, despăgubirile au fost acordate pentru a atenua suferinţele copiilor, arătând că bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, iar abuzurile fizice şi psihice asupra lor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung.
Hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba nu este definitivă, iar Spătaru a şi atacat-o, imediat după pronunţare, verdictul final urmând să fie dat de Curtea de Apel Alba Iulia.
Sursa: adevarul.ro
Ştirea zilei
Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba
Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru reabilitarea drumului comunal DC98 Mușca – Văi – Țoi.
Drumul comunal DC98 îşi are originea în DN75. Traseul supus studiului începe de la km 0+102 şi se termină la km 7+125. Până la km 6+240 (tronson ce a fost executat anterior) se vor proiecta doar indicatoare rutiere. Restul drumului se va moderniza.
La trasarea axei drumului comunal s-a urmărit păstrarea traseului actual, astfel încât să nu fie afectate proprietăţile private, dar făcându-se unele corecţii astfel încât să se ajungă la lăţimile platformei conform clasei tehnice.
S-a urmărit respectarea, pe cât posibil, a elementelor geometrice în profil longitudinal Cota liniei roşii urmăreşte aproape în totalitate cota terenului existent, cu mici corecţii în vederea evitării declivităţilor alternante (dinţi de fierăstrău care reduc vizibilitatea, mărind riscul accidentelor).
Se vor avea în vedere punctele de cotă obligată, cum ar fi podeţele sau racordurile cu alte drumuri de clasă tehnică superioară. În zona acestora linia roşie va avea declivităţi reduse, evitându-se riscurile producerii unor accidente.
În profil transversal drumul comunal analizat va avea următoarele caracteristici:
– Număr benzi de circulatie: 2;
– Lătime platformă: 7,00 m;
– Lungime drum modernizat: 885,00 m;
– Lungime drum cu indicatoare noi: 6+138.00 m;
– Lăţime parte carosabilă: 6,00 m;
– Panta transversală în aliniament pe partea carosabilă: 2,50 %;
– Lăţime acostament: 2 x 0,50 m;
– Panta transversală în aliniament pe acostament: 4,00 %.
Profilele transversale vor fi supralărgite în limita spaţiului disponibil, iar amenajarea în spaţiu se va realiza prin convertire şi supraînălţare, ţinându-se cont şi de amenajarea în spaţiu a dalelor existente.
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Sportacum 22 de ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Sportacum 22 de ore
Bogdan Sava, noul golgheter al Ligii a 4-a, după Energia Săsciori – GT Sport Alba Iulia 5-0
-
Sportacum 22 de ore
Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Daia Română, în premieră
-
Sportacum 22 de ore
Powerlifting de aur: uniristul Andrei Irimie – iarăși campion european | Delegația României, 31 de medalii și locul 3 pe națiuni!
-
Actualitateacum 24 de ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea
-
Curier Județeanacum 21 de ore
SJU Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru consultații în Policlinică. Cum se realizează o programare
-
Actualitateacum 14 ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial
-
Actualitateacum 12 ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba: 504 de posturi disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
-
Curier Județeanacum 22 de ore
AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul Alba Iulia: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi