Ştirea zilei
ACCIDENT la Alba Iulia: O șoferiță de 74 de ani, a ajuns la spital după ce a intrat cu mașina în alt autoturism
ACCIDENT la Alba Iulia: O șoferiță de 74 de ani, a ajuns la spital după ce a intrat cu mașina în alt autoturism
Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 11.45, la intersecția străzilor Iederii cu Vasile Goldiș, din Alba Iulia.
La data de 22 iulie 2022, în jurul orei 11.45, la intersecția străzilor Iederii cu Vasile Goldiș, din Alba Iulia, o femeie de 74 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat, de 32 de ani, din comuna Bistra.
În urma accidentului rutier conducătoarea auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Ştirea zilei
CTS Alba, APEL la donare de sânge: „Cinci pacienți din județ au nevoie URGENT de donatori cu grupa O negativ”
CTS Alba, APEL la donare de sânge: „Cinci pacienți din județ au nevoie URGENT de donatori cu grupa O negativ”
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat un nou apel la oamenii care doresc să doneze sânge din grupa O negativ, o grupă mai rară.
”Avem nevoie URGENT de donatori cu grupa O Negativ. În ultimele 24 de ore au fost câteva urgențe pe această grupă. Doar la Spitalul Județean de Urgență au fost trei cazuri (și încă mai au nevoie) și alte două cazuri în județ. Rugăm persoanele care au această grupă (mai rară), să vină la noi în centru să doneze sânge”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.
Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.
Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:
-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer
Ştirea zilei
Certificatul de deces al copilului ucis de către tată, din Alba Iulia: Ce răspunsuri au dat medicii legiști
Certificatul de deces al copilului ucis de către tată, din Alba Iulia: Ce răspunsuri au dat medicii legiști
Certificatul de deces al copilului de numai un an, ucis de propriul tată, care apoi s-a sinucis a fost obținut de către Antena3.
Medicii legiști nu au consemnat ora decesului în certificatul constatator al decesului, obținut în exclusivitate de Antena 3 CNN.
În schimb, medicii legiști au spus că moartea copilului a survenit în urma unei asfixieri mecanice, respectiv în urma spânzurării.
Toată lumea se întreabă de ce anume poliția nu a intrat în forță în locuință și au așteptat trei ore, pentru ca proprietarul apartamentului să ajungă la fața locului. Deși ar fi putut să facă acest lucru, pentru că legislația le dădea voie, atâtă vreme cât viața cuiva este pusă în pericol.
Se fac anchete peste anchete acum. Una dintre ele se referă la conținutul de mesaje dintre mama copilului și tatăl copilului. Se încearcă să se afle dacă a existat un alt motiv în afară de gelozie.
Surse apropiate ale mamei susțin faptul că nu este pentru prima dată când bărbatul o amenință pe femeie că îi va face rău copilului. Trupul neînsuflețit al copilului a fost adus ieri la capelă, iar oamenii așteaptă acum răspunsuri de la autorități.
Potrivit unor surse, moartea copilului ar fi fost între 00:00 şi 01:00, arată primele date din informaţiile medico-legale.
Fenomenul de înțepenire progresivă a mușchilor, care survine la câteva ore după deces, din cauza modificărilor chimice la nivelul țesuturilor musculare, ca rezultat al coagulării proteinelor din mușchi, are trei faze distincte:
1. de instalare – începe la 10-15 minute după deces și se încheie în circa şase ore
2. de stare – durează 30-42 de ore
3. de rezoluție – se manifestă după 36-48 de ore.
La ora 7 (ora 06:00 după ora veche), criminaliștii au început constatarea la faţa locului şi au constatat că bebeluşul se poate afla în a doua fază, cea de stare, finalizându-se deja cea de instalare.
Informațiile trebuie completate şi coroborate cu analizele medico-legale şi toxicologice aferente.
sursa: antena3.ro
Ştirea zilei
BAREMELE la Matematică și Istorie la Simulare Bacalaureat 2023: Cum se rezolvă subiectele primite de elevii de liceu
BAREMELE la Matematică și Istorie la Simulare Bacalaureat 2023: Cum se rezolvă subiectele primite de elevii de liceu
Marți, 28 martie, continuă simulările pentru Bacalaureat, cu proba la Matematica. Accesul în sălile de examen se face între 08:00 și 08:30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară la începutul lunii, iar elevii de liceu trebuie să aibă cu ei un document de identitate: carte de identitate ori pașaport, potrivit informațiilor transmise în școli.
Click pentru: Barem Simulare Bacalaureat 2023, proba la matematică, științe ale naturii
Click pentru: Barem Simulare Bacalaureat 2023, proba la matematică, pedagogic
Click pentru: Barem Simulare Bacalaureat 2023, proba la matematică, tehnologic
Click pentru: Barem Simulare Bacalaureat 2023, proba la matematică, mate-info
Click pentru: Barem Simulare Bacalaureat 2023, Istorie
CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”.
Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.
Calendarul simulărilor la clasele a XII-a / a XIII-a din acest an școlar. Sunt exceptate câteva conținuturi din programă
Iată calendarul simulării Bacalaureatului 2023 pentru absolvenții claselor a XII-a sau a XIII-a:
27 martie 2023: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
28 martie 2023: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
29 martie 2023: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
30 martie 2023: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor
Programa pentru simularea examenului de Bacalaureat (BAC) 2023, pentru elevii de clasa a XII-a, prevede eliminarea unor conținuturi de Matematică, Istorie, Anatomie și fiziologie umană, Geografie, dar și la celelalte discipline, după cum a scris Edupedu.ro luna trecută.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 20 de ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Actualitateacum 10 ore
TOPUL celor mai contaminate fructe și legume: Pesticide, erbicide și a alte substanțe chimice dăunătoare sănătății umane
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB