Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Accesul angajaților la datele din cadrul Revisal. De când ar putea fi posibilă această procedură

BONTEA Alexandru

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Accesul angajaților la datele din cadrul Revisal. De când ar putea fi posibilă această procedură

În virtutea legii oficializate de în cursul lunii mai, în mod normal, angajații ar fi putut avea acces la Revisal, registrul unde sunt trecute toate datele salariaților.

Dar, accesul va veni abia în 2025. În orice caz, așa reiese dintr-un proiect de HG inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Prin urmare, până la implementarea noului sistem informatic, salariații vor avea nevoie de renumitele deverințe de vechime ca și până acum.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Prevederile din proiectul de HG au fost special elaborate pentru a răspunde obligației introduse de Legea 144/2022 în Codul muncii, respectiv posibilitatea ca angajații actuali sau foști ai unei firme să poată accesa online datele din registrul salariaților care îi vizează, să descarce și să tipărească un extras din registru pentru a putea demonstra vechimea pe care o au în muncă și/sau în specialitate.

Deși procedura se regăsește în acest proiect de HG, care a ajuns recent și la Consiliul Economic și Social pentru avizare, este prevăzut că respectivul act normativ va intra în vigoare abia la 31 decembrie 2024.

Nu există soluția tehnică

De ce este necesar un termen atât de îndepărtat pentru aplicarea unei obligații introduse în acest an? Răspunsul este cât se poate de simplu: pentru că nu există soluția tehnică. Actualul registru online nu permite, din punct de vedere tehnic, posibilitatea ca angajații, foști sau actuali, să acceseze situația lor legată de relațiile de muncă. Pentru ca actualizarea registrului online să fie posibilă, după cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG, trebuie accesate fondurile europene din cadrul Programului național de redresare și reziliență menționate pentru acest jalon, respectiv punerea în funcțiune a sistemului Reges-online, ce are ca data de dare în folosință 31 decembrie 2024.

Potrivit proiectului de HG, salariatul sau fostul salariat se va putea prezenta personal, sau prin împuternicit, la sediul inspectoratului teritoriul de muncă (unde își are angajatorul sediul/domiciliul, unde își desfășoară activitatea salariații unităților fără personalitate juridică sau în a cărui rază teritorială lucrătorul își are domiciliul, dacă angajatorul are/avea sediu în altă parte) pentru obținerea numelui de utilizator și a parolei, precizează Avocatnet.

Documentele necesare:

– cerere scrisă pentru eliberarea numelui de utilizator și a parolei,

– cartea de identitate sau procura specială, în original sau duplicat, pentru cererile formulate de persoana împuternicită.

Cei care dețin oricare dintre cele trei semnături electronice (simplă, electronică sau calificată) vor putea trimite cererea pentru obținerea datelor de acces prin email inspectoratului de muncă.

Dosarul personal

Vechimea în muncă sau în specialitate va putea fi dovedită cu extrasul generat online din registru doar dacă va fi asumat de angajator și certificat prin semnătură, pe baza documentelor justificative aflate în dosarul de personal al salariatului, documentelor contabile ori cele aflate în arhiva societății sau altele.

Totuși, cum aminteam, până la achiziționarea noului sistem informativ, salariații și foștii salariați nu vor putea obține accesul online. Proiectul de act normativ menționează că inspectoratele teritoriale de muncă vor fi cele care vor elibera, la cererea scrisă a salariaților, un extras din registru în termen de cel mult 15 zile după plata tarifului de 20 lei/document. Lucru care este posibil și în prezent.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Munca de la cafenea, interzisă în localuri: Patronii din România nu mai tolerează să le fie ocupate mesele pentru o zi întreagă, la o consumație mică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Munca de la cafenea, interzisă în localuri: Patronii din România nu mai tolerează să le fie ocupate mesele pentru o zi întreagă, la o consumație mică Lucrul de la cafenea este o nouă metodă apărută în România odată cu schimbarea prin care angajații pot lucra de acasă. Cei care au nevoie doar de un laptop […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea