Rămâi conectat

Actualitate

Acces la analize în maximum 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului: Ce categorie de pacienți va putea beneficia. Ordonanța adoptată astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acces la analize în maximum 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului: Ce categorie de pacienți va putea beneficia. Ordonanța adoptată astăzi

O parte dintre pacienții români – cei cu COVID-19, precum și cei cu o boală cronică gravă, precum cancer, diabet, boală rară, cardiovasculară, cerebrovasculară sau neurologică – ar urma să aibă acces la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora, indiferent de epuizarea plafonului lunar, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi.

Cum ar urma să fie finanțate analizele: „Sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”
Ministerul Sănătății susține că a găsit soluția pentru ca acest lucru să fie posibil inclusiv după epuizarea fondurilor lunare contractate: „pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, arată instituția condusă de Alexandru Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, prevede Ordonanța de Urgență adoptată astăzi.

Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum și pentru interpretarea, modificarea și completarea unor acte normative, a fost adoptată joi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Actul normativ stabilește o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, inclusiv pentru unele servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate curative în actualul context epidemiologic, după ridicarea stării de alertă de pe teritoriul României:

Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale.

În scopul asigurării accesului neîntrerupt la tratament al pacienților cu afecțiuni oncologice, serviciile medicale spitalicești de chimioterapie cu monitorizare, acordate în regim de spitalizare de zi, precum și serviciile de radioterapie cuprinse în programele naționale de sănătate finanțate de CNAS, se acordă gratuit tuturor pacienților care au nevoie de aceste tratamente. Decontarea contravalorii acestora se face de casele de asigurări de sănătate, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale, prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depășit nivelul contractat.

În mod similar, în cadrul Programului național de supleere a funcției renale, finanțat de CNAS, pentru bolnavii care suferă de insuficiență renală cronică se asigură tratamentul continuu și gratuit prin decontarea de către casele de asigurări de sănătate a ședințelor de dializă, la nivelul realizat, suplimentând sumele contractate inițial cu furnizorii de servicii medicale, prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, dacă a fost depășit nivelul contractat.

Până la data de 30 septembrie 2022, casele de asigurări de sănătate contractează cu unitățile sanitare cu paturi care furnizează servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă o sumă echivalentă cu media lunară a sumelor contractate la nivelul casei de asigurări de sănătate respective pentru activitatea anului 2021. Perioada aprilie-septembrie 2022 reprezintă o etapă de tranziție în care spitalele au obligația de a lua toate măsurile necesare astfel încât activitatea medicală să revină la un nivel cât mai apropiat de anii anteriori pandemiei, inclusiv prin creșterea ponderii cazurilor tratate în regim de spitalizare de zi și în ambulatoriul de specialitate.

Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora se acordă în continuare tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.

Evaluarea și tratarea pacienților confirmați cu COVID-19 continuă în cadrul centrelor organizate în spitale, unde pacienții vor beneficia de servicii medicale în regim de spitalizare de zi, suportate din fondurile aferente asistenței medicale spitalicești și decontate prin tarif pe serviciu medical-caz.
Activitatea de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor care au avut un rezultat pozitiv la testul efectuat pentru detecția virusului SARS-CoV-2 se realizează de către medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Activitatea de monitorizare a stării de sănătate a pacienților desfășurată în cabinetele medicilor de familie se realizează prin fișa de monitorizare a pacientului ce se completează în aplicația informatică „Corona-forms”; în vederea realizării decontării de către casele de asigurări de sănătate a activității de monitorizare a pacienților, datele din fișa de monitorizare a pacientului vor fi transmise, în mod automat, în forma completată de medicul de familie, din aplicația informatică „Corona-forms” în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva COVID 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară, în cadrul programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății. Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport electronic, care se achiziționează de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și se distribuie centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate sau autorităților publice locale.

La data de 31 martie 2022 o serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, și-au pierdut valabilitatea, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea unor noi documente:
Biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;

Biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;

Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu;
Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.
Nu sunt afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate.

Tot prin actul normativ aprobat astăzi se actualizează cadrul legal aplicabil donatorilor de sânge:

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă, care au caracteristicile fizice şi valorice conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin această OUG se reglementează o serie de măsuri privind drepturile salariale din domeniul sanitar în cazul persoanelor detașate, dar și pentru personalul din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Sănătății, conducerea direcțiilor de sănătate publică și a personalului care gestionează focare COVID-19, personalului din structurile de control ale direcțiilor de sănătate publică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

Ziarul Unirea

Publicat

în

119 elevi din Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu au participat la Concursul de Matematică „Gheorghe Lazăr”

În perioada 24 – 26 martie a avut loc la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu ediția 21 a Concursului Interjudețean de Matematică „Gheorghe Lazăr”, după o întrerupere cauzată de pandemie.

Concursul a fost organizat, conform tradiției, de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și Asociațiunea ASTRA, în colaborare cu Departamentul de Matematică și Informatică de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concursul susține și promovează învățarea matematicii și s-a adresat elevilor claselor a VII-a – a XII-a, secțiunile matematică-informatică și științe ale naturii.

La ediția din acest an au participat 119 elevi din 7 județe: Alba, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț, Suceava și Sibiu.

Au fost acordate 9 premii I, 8 premii II, 7 premii III, 31 de mențiuni și 16 mențiuni speciale.

Fondul de premiere, în valoarea totală de 4925 lei, a fost obținut din donații și sponsorizări prin Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2007” și Asociațiunea ASTRA, care a asigurat și medaliile oferite premianților.

Lions Club Millenium Sibiu a asigurat, și la această ediție, premii speciale, în valoare totală de 500 lei, pentru elevii cu cele mai bune rezultate obținute la concurs.

Elevii cu cele mai mari punctaje obținute la cele două secțiuni au fost recompensați cu Premiul „Gheorghe Lazăr”.

A fost organizată și o mini-sesiune de comunicări „Matematica, componentă esențială a culturii”, care l-a comemorat pe Gheorghe Lazăr (1779-1823), dascălul poporului român, personalitate marcantă a culturii naționale, fondatorul învăţământului în limba naţională din România modernă. În semn de recunoaștere a meritelor sale, 5 iunie – ziua de naștere a marelui pedagog a fost declarată prin lege Ziua învăţătorului, începând din anul 2007.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Impozitarea progresivă a tuturor pensiilor, „legată” de cele speciale. Care sunt schimbările propuse de Coaliție

Pensionarii speciali cu venituri mari nu sunt singurii care ar urma să aibă parte de impozitare de 15%, ci și pensionarii al căror venit este bazat doar pe ceea ce au contribuit, însă au lefuri consistente, conform amendamentelor Coaliției, consultate de către „Adevărul”.

Printre amendamentele depuse de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR, sunt unele care prevăd și modificări ale Codului Fiscal, adică modul de calcul a impozitului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, articolul 101 din Codul Fiscal ar urma, dacă în comisiile de specialitate sunt acceptate modificările, să aibă următoarea formă.

„Art. 101 – Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;

b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, prevede amendamentul depus.

Pe de altă parte, în prezent primele două alineate ale articolului 101 ale Codului Fiscal prevăd că: „(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”

Doi specialiști ai PNL din zona de Finanțe au confirmat că prin modul cum are loc formularea amendamentelor are loc introducerea impozitării progresive a tuturor pensiilor, nu doar a celor speciale. fiind sceptici privind faptul că partidul lor va susține până la final amendamentul.

Modificarea pentru magistrați

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.

Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul

Un amendament care prevedea instituirea de noi categorii de pensionari speciali a fost eliminat în amendamentele pe care le-au depus cei din PSD, PNL și UDMR.

„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin. (1)”, e articolul care a fost eliminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. Structura anului școlar și vacanțele de care se vor bucura copii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. Structura anului școlar și vacanțele de care se vor bucura copii

Miercuri, 19 aprilie 2023 începe școala după vacanța de primăvară. Elevii au vacanță cuprinsă între 7 și 18 aprilie, astfel încât să includă ambele perioade de Paște: cel catolic și cel ortodox.

Paștele ortodox în 2023 va fi pe 16 aprilie, iar Paștele catolic 2023 va fi pe 9 aprilie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perioada de vacanță este valabilă pentru toate ciclurile de învățare și se încheie pe 18 aprilie. Astfel, pe 19 aprilie va fi prima zi de școală după vacanță.

Dar anumite grădinițe pot lucra și în această perioadă, în funcție de solicitări și capacitate.

Structura anului școlar 2022-2023
Structura anului școlar 2022-2023 s-a schimbat. Astfel, nu mai există semestre, ci vor fi cinci module care vor fi despărțite de cinci vacanțe pe parcursul întregului an școlar.

Iată modulele și vacanțele dintre ele:

 • Modulul 1
  Cursurile încep luni, 5 septembrie 2022 și țin până vineri, 21 octombrie 2022

Vacanță va fi de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022.

 • Modulul 2
  Cursurile vor începe de luni, 31 octombrie 2022, și vor ține până joi, 22 decembrie 2022.

Vacanța va începe de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.

 • Modulul 3
  Cursurile încep pe 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor.

Vacanța va fi de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și va trebui să fie cuprinsă în perioada 6—26 februarie 2023.

 • Modulul 4
  Cursurile încep între 13 februarie 2023 și 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până pe data de 6 aprilie 2023.

Vacanța va fi de pe 7 aprilie 2023 până pe 18 aprilie 2023.

 • Modulul 5
  Cursurile vor ține de pe 19 aprilie 2023 și se vor termina pe 16 iunie 2023.

Vacanța de vară ține de pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023.

Vacanțe în anul școlar 2022-2023

 • 24-30 octombrie – vacanța de toamnă pentru toți elevii
 • 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă pentru toti elevii
 • februarie 2023 – vacanța mobilă (care se ia la decizia inspectoratelor școlare județene) pentru toti elevii
 • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară pentru toti elevii
 • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vara pentru toti elevii

Ce este vacanța mobilă
Vacanța mobilă este în luna februarie și fiecare județ va stabili în ce perioadă va fi luată. Astfel, modulele 3 și 4 au durate diferite pentru fiecare județ.

Cele mai multe inspectorate au stabilit vacanță în ultima perioadă disponibilă, adică 20 – 24 februarie.

În săptămâna 6-10 februarie au avut vacanță elevii din Ilfov și Suceava.

Alte schimbări din structura anului școlar 2022-2023

Există și alte modificări în ceea ce privește structura anului școlar 2022-2023. Tezele nu mai sunt obligatorii, dar ele pot fi susținute de profesorii care hotărăsc acest lucru.

Mediile semestriale dispar, având în vedere că semestrele au fost desființate și în locul lor au intrat cinci module.

Pe cele cinci module, notele vor fi puse în funcție de numărul de ore alocat pe săptămână disciplinei.

„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg.

La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, scrie în articolul 109 alin. (1) din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

De asemenea, media anuală generală se va calcula în mod similar cu media aritmetică. Adică se va face media aritmetică între mediile anuale la toate disciplinele și media de la purtare.

La clasele I-IV, în învățământul secundar și cel postliceal, elevii vor avea cel puțin două evaluări prin lucrare sau test pe an școlar.

Dar se schimbă și cataloagele și carnetele de notă. Din cataloage dispar cele două rubrici pentru semestre și coloanele pentru notele de la teze și media semestrială.

În noile cataloage există o singură rubrică pentru o singură medie pe an școlar.

Nu se mai exmatriculează elevi
O regulă controversată introdusă din acest an școlar spune că este interzisă exmatricularea elevilor. Acestă măsură va fi posibilă doar în învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

O altă regulă este că părinții nu vor mai avea voie să strângă bani pentru cadourile profesorilor.

Legea vorbește despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare