Actualitate
Acces gratuit pentru pacienții cu dizabilități la noi servicii de reabilitare medicală: Afecțiuni generatoare de dizabilitate
Acces gratuit pentru pacienții cu dizabilități la noi servicii de reabilitare medicală: Afecțiuni generatoare de dizabilitate
Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), a anunțat, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență, că românii cu dizabilități au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Recent, în urma discuțiilor dintre Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Societatea Română de Reabilitare Medicală, s-a produs o schimbare fundamentală a contractului cadru în acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilități.
„Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialități clinice, și nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici față de alte specialități și care permitea tratarea unui număr redus de pacienți în fiecare lună. Această modificare permite ca de acum și medicii de Medicină Fizică și de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienților ecografii dacă au competență pentru acest lucru”, spune conf. univ. dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier și fost președinte al Societatății Române de Reabilitare Medicală.
Hotărârea de Guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistenței medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate a revizuit și lista afecțiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi de reabilitare.
Astfel, au fost adăugate noi proceduri de medicină fizică şi de reabilitare care se pot face în baza de tratament.
„Sunt și multe alte solicitări care nu au putut fi introduse în actualul contract cadru și care rămân pentru a fi negociate în viitor. De pildă, actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale în baza de tratament. Este de-a dreptul absurd ca o procedură fizicală care necesită personal calificat și echipamente medicale scumpe să fie decontată de CAS cu 7 lei. O altă problemă majoră este modificarea perioadei pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare, care este de 21 zile/an/asigurat. Această prevedere nu ține seama de diagnosticul pacientului și de severitatea dizabilității, fiind total discriminatorie pentru pacienții noștri”, arată conf. univ. dr. Adrian-Costin Bighea, trezorierul Societatății Române de Reabilitare Medicală.
Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR) este specialitatea ce se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor cu dizabilități.
Scopul ei este să amelioreze calitatea vieții și să redea funcționalitatea pacienților.
Afecțiuni generatoare de dizabilitate:
cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.)
post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)
altele – arsuri, postCOVID etc.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, reabilitarea trebuie considerată o strategie de sănătate publică a acestui secol și nu se adresează doar persoanelor cu deficiențe fizice, ci mai degrabă este un serviciu de sănătate de bază pentru orice pacient cu o dizabilitate după o afecțiune cronică sau post-traumatică, care îi limitează funcționarea.
„Reabilitarea medicală a ținut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic în lumina reflectoarelor și pe bună dreptate. Se știe că infecția cu SARS – CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive și care poate duce la dizabilitate și la scăderea calității vieții. Specialiștii în Medicina Fizică și de Reabilitare Medicală pot face evaluarea și managementul terapeutic al dizabilității date de COVID-19”, arată prof. dr. Mihai Berteanu, președintele Societatății Române de Reabilitare Medicală.
„Nu există nicio diferență în formarea (și pregătirea) specialistului de reabilitare medicală care activează în spital, în ambulatorul de specialitate sau într-o stațiune balneară. În plus, medicul MFR din stațiunea balneară are avantajul că utilizează factorii naturali terapeutici care abundă în țara noastră: climatul, apele minerale, nămolurile terapeutice, salinele, alături de procedurile de electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie, masaj”, spune conf. dr. Mădălina Iliescu.
În România sunt peste 1500 specialiști în medicină fizică și de reabilitare și peste 350 de rezidenți în pregătire, fapt care asigură dezvoltarea și pe viitor a specialității, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de servicii medicale de calitate, mai arată reprezentanții Societatății Române de Reabilitare Medicală.
Sursa: hotnews.ro
Actualitate
O nouă zi liberă pentru angajații de la stat și privat: În ce caz poate fi solicitată
O nouă zi liberă pentru angajații de la stat și privat: În ce caz poate fi solicitată
O propunere legislativă aflată, de puțin timp, în dezbaterea senatorilor arată că aAngajatorii vor trebui să acorde salariaților, la cererea acestora, o zi liberă plătită, pentru ca cei din urmă să participe la cursuri de prim ajutor.
Ziua liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei din mediul privat.
Scopul propunerii legislative aflate în dezbaterea Senatului este încurajarea înscrierii salariaților la cursuri de prim ajutor, astfel încât, în cazuri de urgență, să poată interveni rapid și eficient.
Mai exact, angajatorii vor avea “obligaţia de a acorda o zi liberă plătită salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor”. Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs.
Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.
Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Angajatorii care vor acorda zile libere salariaților pentru a participa la cursuri de prim ajutor vor putea scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul.
Sumele care nu vor fi scăzute din impozit se vor reporta în următorul an, la termenul de declarare şi plată. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului.
Potrivit inițiatorilor, se dorește încurajarea participării salariaților la cursuri de prim ajutor, deoarece,”în situaţia producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază”.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte
Odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă.
Potrivit articolul 2 din legea 142/2023, începând de azi, modificarea kilometrajului unei mașini este strict interzisă, astfel:
(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.
(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.
(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.
Citește și: MIPE, anunț despre tichetele pentru nou-născuți: „Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”
Articolul 13 spune că, în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.
În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.
Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244.
Potrivit Codului Penal, “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, potrivit digi24.ro.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământul 2022: ţara care are în România cea mai puternică diaspora
Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământ: ţara care are în România cea mai puternică diaspora
Mai suntem doar puţin peste 19 milioane în ţara asta. România a pierdut un milion 100 de mii de oameni în 10 ani. Cei care au rămas sunt în proporţii aproape egale, femei şi bărbaţi, cu un uşor plus în dreptul domnilor. Ei sunt mai tineri, însă, în medie, cu aproape trei ani decât doamnele. Să nu te miri când vezi pe străzi mai mult oameni în vârstă. Raportul este 121 de persoane de peste 65 de ani la 100 de români sub 15 ani. Aşa că un angajat munceşte pentru pensiile şi asigurările sociale a doi pensionari sau copii.
Iar din urmă vine o generaţie cu discrepanţe foarte mari între zone. Cei mai mulţi copii mici sunt în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar cei mai puţini, în Tulcea, Mehedinţi şi Covasna. Unii sunt crescuţi de un singur părinte. Cei mai mulţi divorţaţi sunt la Bucureşti – aproape câtă populaţie are Constanţa. În afara capitalei, cele mai multe despărţiri sunt în Timiş, dar cei mai familişti români trăiesc în Sălaj.
Ajungem la străinii din România. Puţini peste 50.000 au fost înregistraţi la recensământ. Cei mai mulţi au cetăţenia Republicii Moldova, iar pe locul doi sunt italienii. În afară de Bucureşti şi Ilfov, cele mai importante comunităţi de italieni sunt în Timiş şi Bacău.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Ministrul Muncii: S-au mărit pe brut cu 1.000 RON salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice, nedidactice cu 400