Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Absolvenții fără bacalaureat și liceeni cu 10 clase pot primi ajutor de șomaj

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de BACALAUREAT și liceenii care au terminat cele 10 clase obligatorii pot primi ajutorul de șomaj de 250 de lei, acordat pentru o perioadă de șase luni, în cazul în care nu și-au găsit un loc de muncă.

Elevii care nu merg mai departe cu studiile, fie că vorbim de cei care nu au promovat la Bac şi nu dau la facultate sau de cei în vârstă de minimum 16 ani, şi nici nu şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea celor 12, respectiv 10 clase, se pot înscrie în maximum două luni la agenţiile locale pentru şomaj.

Ei vor beneficia de informare, consiliere şi formare profesională în aceste 60 de zile, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Dacă nu-şi găsesc un loc de muncă sau au venituri mai mici de 500 de lei pot cere ajutorul de şomaj, în valoare de 250 de lei, pe care îl vor primi timp de şase luni.

Potrivit ANOFM, pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente: actul de identitate, în original şi copie; adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale; actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.

Ca urmare a înregistrării la ANOFM, absolvenţii beneficiază de: Informare şi consiliere profesională- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.

Medierea muncii- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel naţional, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul agenţiei.

Formare profesională- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.

Statul acordă în paralel şi stimulente pentru angajarea tinerilor absolvenţi. Astfel, absolvenţii, înregistraţi la ANOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

De asemenea, absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea