A fost respinsă propunerea de interzicere a ţigaretelor electronice în spaţiile publice închise

Comisia de sănătate a Senatului a acordat, marţi, raport de respingere propunerii legislative pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care folosirea ţigaretelor electronice este asimilată ţigărilor obişnuite şi în consecinţă este interzisă în spaţiile publice închise.

A fost acordat un singur vot pentru, restul fiind abţineri.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul USR Cristian Ghica, a explicat că proiectul are menirea „să prevină şi nu să interzică”.

Preşedintele comisiei, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a apreciat că proiectul, care abordează „o problemă extrem complexă”, este „superficial”.

El a precizat că problematica este inclusă într-o propunere legislativă la care lucrează senatorul PSD Emanuel Botnariu – Legea sănătăţii mintale, care are un capitol dedicat adicţiei.

Vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Renică Diaconescu, a spus că în Anglia sunt promovate ţigările electronice „ca trecere spre nefumători”.

Potrivit proiectului de lege, prin fumat „se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip ‘ţigaretă electronică’ sau dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”.

„Actualmente, legea defineşte fumatul prin prisma arderii tutunului şi a inhalării fumului. Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţiile publice, conform legislaţiei în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă sau instituţii sanitare sau de învăţământ. (…) Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel încât prin fumat să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR şi PMP.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi raportul comisiei vor fi supuse dezbaterii şi votului în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Sursa: digi24.ro

Facebook 

1 comentariu

titirca inima rea 26 septembrie 2018 at 13:36

Am fost, suntem si ne indepartam tot mai mult de lumea civilizata. Astia care au votat impotriva acestui proiect de lege, merg in vest doar sa faca cumparaturi cu banii furati de la un popor amarat; nimic din ce vad acolo nu ii influenteaza; trist

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...