Rămâi conectat

Actualitate

A fost aprobată prima rectificare bugetară pe 2021: Ce ministere au primit cei mai mulți bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ședința Executivului, de marți, 7 septembrie, premierul Florin Cîțu a anunțat că a fost aprobată prima rectificare bugetară pe 2021. Primele patru ministere care au primit cele mai mari alocări de bani sunt Sănătate, Dezvoltare, Investiții și Fonduri Europene și Transporturi. Guvernul estimează o creștere economică de 7% și un deficit de 7,13% din PIB.

“Am aprobat prima rectificare bugetară pe 2021. La baza rectificării stă o reevaluare a PIB. În lumina informațiilor pe care le-am avut astăzi referitor la creșterea economică, PIB are o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei față de 1,11 miliarde de lei la începutul anului.

În prima parte a anului, investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție. În semestrul II a avut o contribuție de 5 puncte procentuale la creșterea economică, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice.

Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului. Acum mergem pe o estimare de 7%, față de o estimare inițială de 4,3%.

Deficitul bugetar în sumă absolută crește de la 80 de miliarde de lei la 83,8 miliarde de lei. Acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare.

Veniturile bugetului se majorează pe sold cu suma de 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2,1 miliarde de lei venituri din fonduri europene. Cheltuielile bugetului se majorează cu 18,77 miliarde de lei.

Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare:

  • Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei
  • Ministerul Dezvoltării – 2,3 miliarde de lei
  • Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – 760 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor – 660 milioane de lei

La Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale până acum am strâns cereri de 1 miliard de lei pentru UAT-uri în urma inundațiilor din acest an.

Ministerul Educației – un plus de 964 de milioane de lei”, a spus Florin Cîțu.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea