Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

1 iunie, data limită de clasificare a spitalelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Executivul a decis amânarea cu două luni a intrării în vigoare a Contractului-cadru pentru 2011 – 2012 privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, astfel, noul contract-cadru va intra în vigoare începând cu 1 iunie a.c. Conform ministrului Sănătăţii, Cseke Atilla, principalul motiv de modificare a termenului este legat de procesul de clasificare al spitalelor, deoarece finanţarea acestor unităţi se va face pe baza respectivei clasificări. Trebuie specificat că Ordinul ministrului Sănătăţii privind clasificarea spitalelor este în vigoare, iar metodologia de clasificare a spitalelor se află în dezbatere publică, fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii (M.S.), aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial până la 1 aprilie. Ulterior, unităţile sanitare publice intrând într-un proces de clasificare care se va desfăşura într-un termen de maxim 30 de zile. „Fiecare unitate sanitară va trebui să facă o auto-evaluare care să fie verificată de către direcţia de sănătate publică şi trimisă Ministerului Sănătăţii, care va da un ordin de clasificare sau va cere date suplimentare”, a afirmat ministrul Cseke Attila.
Vor exista cinci clase importante de nivel de spitale: lclasa I este clasa de competenţă foarte înaltă care, practic, corespunde profilului unui spital regional de urgenţă. În momentul de faţă la noi în ţară nu există niciun spital care să se încadreze la clasa I de competenţă; lclasa II se referă la un spital cu competenţă înaltă care deserveşte judeţul şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate; lclasa III – competenţa medie care deserveşte pe raza judeţului şi, prin excepţie, judete limitrofe; lclasa IV – competenţă bazală care deserveşte unitatea administrativ-teritorială limitată pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate; lclasa V – competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.
Strategia Naţională Actualizată de Raţionalizare a Spitalelor pe perioada 2011-2012, aprobată de Guvern în care se află menţionată şi această calificare, stabileşte şi elaborarea unui plan naţional privind spitalele şi a unui plan regional şi local privind sistemul spitalicesc, care va decurge în urma clasificării spitalelor. De asemenea, se prevede aici şi informatizarea sistemului şi introducerea cardului de sănătate. Ministrul Sănătăţii a precizat că nu vor exista costuri suplimentare pentru asigurat faţă de acel cost de 2 euro, „nicio declaraţie notarială în plus la eliberarea cardului de sănătate şi nicio altă categorie de cheltuială pentru o eventuală analiză medicală”. O altă măsură cuprinsă în Strategie se referă la elaborarea planului naţional de resurse umane în sistemul serviciilor de sănătate publică la noi în ţară. Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul „banii urmează pacientul”. De asemenea, se prevede încurajarea, prin mecanisme financiare, a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Băncii Mondiale.
În ceea ce priveşte procesul de acreditare a spitalelor, ministrul Sănătăţii a declarat că termenul până la care acestea pot depune cereri pentru obţinerea acreditării nu va mai fi prelungit. „Spitalul care nu face cerere de acreditare va pierde dreptul de a i se aloca fonduri publice. Procedura de clasificare are un termen clar şi ferm prevăzut. Mesajul către managerii de spitale şi către autorităţile locale este să ia în serios acel termen. Mai sunt 3 luni de zile şi îi rog să depună acea documentaţie pentru acreditare”, a declarat Atilla Cseke. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea