DSVSA Alba: Peste 8.000 de unități cu activitate în domeniul alimentar în județul Alba. Mai mult de 500 de unități înființate în 2024
DSVSA Alba: Peste 8.000 de unități cu activitate în domeniul alimentar în județul Alba. Mai mult de 500 de unități înființate în 2024
Industria alimentară din județul Alba își continuă dezvoltarea prin creșterea numărului de unități în domeniul alimentar. În anul 2024 numărul de unități nou înregistrate sau autorizate a depășit categoric numărul unităților care și-au încetat activitatea, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba.
Astfel, în domeniul unităților de vânzare cu amănuntul – produse de origine animală și non animală, anul trecut, au fost înregistrate 523 de unități în vreme ce doar 118 astfel de unități și-au încetat activitatea. Unitățile nou înregistrate sunt carmangerii, măcelării, centre prelucrare lapte, automate lapte, magazine desfacere pește, stupine, cofetării/patiserii, pensiuni turistice (cu bloc alimentar), depozite alimentare, ferme de acvacultura, unități de vânzare pe internet, puncte de vânzare mobile, automate vânzare produse alimentare, puncte gastronomice locale, unități de tip catering, unități vânzare directă lapte crud, miere, ouă, unități de fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor a produselor proaspete de patiserie (plăcinte, chec, tarte, specialități de panificație etc.), prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea vinurilor, înghețatei și altor produse alimentare, depozite și magazine alimentare, supermarketuri și hipermarketuri, restaurante, fast-food, snack-bar, fast-food-uri, baruri, cantine.
Citește și: Amenzi de peste 24.000 de lei aplicate de inspectorii DSVSA Alba în urma acțiunilor de control din luna ianuarie 2025. Ce nereguli au fost descoperite
Astfel, în prezent, la nivelul județului Alba, avem înregistrate, conform Ordinului ANSVSA nr. 111/ 2008, un număr de 8.029 de unități în domeniul alimentar.
De asemenea, în cursul anului trecut, au fost autorizate conform Ordinului ANSVSA nr. 57/ 2010, două centre de colectare lapte, două unități de procesare lapte, o unitate de procesare produse din carne. Aceste unități au beneficiat de fonduri nerambursabile, sunt autorizate pentru efectuarea de comerț intracomunitar și reprezintă un mare avantaj pentru economia locală.
Județul Alba este recunoscut, la nivel național, pentru industria alimentară foarte bine reprezentată, datorită marilor procesatori din industria cărnii și a produselor din carne, laptelui și produselor lactate, miezului de nucă, mierii, vinului, ingredientelor alimentare și condimentelor, respectiv a altor produse alimentare, devenite branduri de renume.
DSVSA Alba este autoritatea locală competentă pentru autorizarea și înregistrarea unităților din domeniul alimentar. Documentația necesară, pentru fiecare tip de unitate în parte, se poate transmite inclusiv online, scanat, pe adresa de e-mail [email protected], cu menționarea adreselor de contact.
Prin medicii veterinari oficiali și inspectori se va verifica atât documentația depusă cât și, la fața locului, îndeplinirea cerințelor din domeniul specific și a celor privind igiena produselor alimentare, respectiv a altor aspecte relevante în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilităţii; parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite; controlul potabilităţii apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deşeurilor; întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor; aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Echipamente digitale pentru Școala Gimnazială Gârbova: Licitație lansată în SEAP Primăria Gârbova a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de echipamente digitale pentru laboratorul de informatică, laboratorul multidisciplinar și sălile de clasă de la Școala Gimnazială Gârbova. Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Dotarea cumobilier, materiale didactice și echipamente […]