Voucherele pentru alimente 2025: Bani mai puțini pe cardurile sociale anul acesta. Românii vulnerabili vor primi, în schimb, pachete cu mâncare
Voucherele pentru alimente sunt acordate şi în 2025 pentru persoanele vulnerabile, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni.
Astfel, se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, şi două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
„Sunt prevăzute în buget. Anul trecut am avut şase rate, şase vouchere pe care le-am acordat sub formă de vouchere pentru alimente, în valoare de 250 lei/voucher, dar începând cu anul 2025, periodicitatea acordării voucherelor se schimbă de la două luni la trei luni. Practic, vom avea două vouchere de alimente acordate, în valoare de câte 250 lei, şi pachete de alimente, de asemenea două, în valoare de 125 lei.
Acordăm pentru 2.800.000 de beneficiari. Şi, sigur, cu noile restricţii pe care le avem din punct de vedere bugetar, vom încerca, după discuţia cu Comisia Europeană, să asigurăm inclusiv relocarea de fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, pentru ca resursa aceasta să fie asigurată pentru beneficiari”, a explicat Marcel Boloş.
Voucherele pentru alimente sunt destinate persoanelor din categorii vulnerabile, după cum urmează:
-Pensionarii din sistemul public de pensii sau cei care beneficiază de drepturi conform legilor speciale, având venituri lunare de cel mult 2.210 lei.
-Persoanele cu handicap, atât adulți cât și copii, care sunt încadrate în grad grav, accentuat sau mediu, și au venituri sub 2.000 lei pe lună.
-Familiile care au minimum doi copii în întreținere și venitul lunar pe fiecare membru de familie este de 675 lei sau mai puțin.
-Familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie de 675 lei sau mai puțin.
-Persoanele care beneficiază de ajutorul de incluziune, conform Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune.
-Persoanele fără locuință, conform legislației actuale.
Voucherele pentru elevi în 2025
Totodată, ministrul a menționat că sunt incluse și voucherele pentru elevi, care se oferă anual, la începutul anului școlar, în valoare de 500 lei. Aproximativ 625.000 de elevi beneficiază de acest tip de voucher.
„De asemenea, discutăm de voucherele pentru nou-născuţi, în valoare de 2.000 lei, care se acordă mamelor, în special celor care provin din grupurile sociale vulnerabile şi, sigur, voucherul educaţional, care este dedicat profesorilor pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea competenţelor profesionale destinate activităţilor didactice şi pe care încercăm să le decontăm din fonduri europene”, a mai precizat Marcel Boloş.
Programul se va desfășura cel puțin până în anul 2027 și a început în anul 2021. Ajutoarele, respectiv voucherele și alimentele, vin prin programul POIDS, de la Uniunea Europeană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Sprijin financiar pentru IMM-uri în 2025 pentru protejarea proprietății intelectuale: Modalitatea de depunere a cererilor
Sprijin financiar pentru IMM-uri în 2025 pentru protejarea proprietății intelectuale: Modalitatea de depunere a cererilor În 2025, Comisia și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală oferă spijin financiar pentru IMM-uri cu scopul protejării proprietății intelectuale. În acest an, IMM-urile au mai multe beneficii, printre care granturi în valoare de până la 1.000 de euro pentru […]