Rămâi conectat

Actualitate

Fonduri Europene 2025 pentru fermierii români: Surse de finanțare, ajutoare MADR, AFIR, disponibile anul acesta

Bera Larisa

Publicat

în

Fonduri Europene 2025 pentru fermierii români: Surse de finanțare, ajutoare MADR, AFIR, disponibile anul acesta

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au anunțat direcțiile prioritare penntru obținerea fondurilor europenne. În anul 2025, pentru fermierii din România există mai multe surse de finanțare. De asemenea, unele bugetele anumitor sectoare vor fi ajustate.

Citește și: Investiție de peste jumătate de milion de euro din fonduri europene pentru modernizarea învățământului agricol din România

Surse de finanțare disponibile pentru fermieri în 2025

Românii vor avea la dispoziție fonduri europene prin diverse programe, cum ar fi Planul Național Strategic (PNS), AFIR, și Grupurile de Acțiune Locală (GAL). În timp ce finanțările pentru anumite sectoare, precum achiziția de utilaje agricole, vor fi reduse comparativ cu 2024, micii fermieri, fermele de familie și fermele legumicole sau zootehnice vor beneficia de sprijin financiar.

Finanțări prin PNS, AFIR și GAL-uri

Fonduri pentru fermele mici și de familie – Acestea vor fi prioritizate prin finanțări directe și sprijin local, prin GAL-uri. Proiectele finanțate pot avea o valoare de 30.000-50.000 de euro, ceea ce le face ideale pentru inițiative mici, de nivel local.

Fermele zootehnice și legumicole – Vor continua să primească finanțări prin programe specifice, însă bugetele vor fi mai limitate față de anii anteriori.

Programe de antreprenoriat social și Start-Up Nation – Micii fermieri pot apela la aceste inițiative pentru proiecte de dezvoltare pe scară redusă, cu finanțări de până la 100.000 de euro.

Cosmin Măglaș, consultant în accesarea fondurilor europene, a subliniat că fermierii mari ar trebui să își orienteze atenția spre cercetare și inovație, deoarece fondurile disponibile pentru achiziția simplă de utilaje vor fi extrem de limitate.

Reduceri de bugete pentru achiziția de utilaje

În 2025, bugetele pentru achiziția de utilaje agricole, în special pentru fermele vegetale, vor fi reduse considerabil. Fondurile disponibile prin GAL-uri, de exemplu, nu sunt suficiente pentru a sprijini investiții mari. Fermierii sunt sfătuiți să caute linii de finanțare alternative pentru a-și susține activitatea.

„Achiziția simplă de utilaje va fi aproape imposibilă pentru fermele vegetale prin fondurile europene. GAL-urile au bugete mici, ceea ce limitează sprijinul pentru agricultura mare,” a explicat Cosmin Măglaș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți

Bera Larisa

Publicat

în

Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți În anul 2025 în România se vor elibera primele buletine cu cip. Măsura este una controversată în rândul românilor, mulți considerând prezența unui cip pe buletin ca un semn că ar fi marcați. Citește și: Cum să îți faci un alt act de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea