Pensii militare 2025: Ce pensie primește un soldat gradat, un subofițer, ofițer sau un general care a fost în armata română
Pensii militare 2025: Ce pensie primește un soldat gradat, un subofițer, ofițer sau un general care a fost în armata română
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, afirmă că pensiile din armata română nu sunt „uriașe”, cea mai mare ajungând la 38.998 lei, în timp ce pensia medie a unui soldat gradat este de doar 3.258 lei.
„La începutul lui 2024 a fost o indexare de 13,8%, ea a fost precedată de o indexare de 5,1%. Media pensiilor de serviciu, pentru soldat gradat – 3.258, subofițeri – 4.000, ofițeri – 6.441, general – 12.873. Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriașe. Într-adevăr, avem 10 pensii care sunt între 43.123 și 56.160 lei. Ele aparțin unor magistrați militari. Cea mai mare pensie militară este 38.998 lei pentru generali,” a spus Angel Tîlvar, la Antena 3 CNN.
Ministrul a mai precizat că, deși există câteva pensii care depășesc sume mari, majoritatea pensionarilor din Armată primesc sume semnificativ mai mici, ce reflectă, de fapt, salariile și gradul lor în cadrul instituției.
De asemenea, Tîlvar a spus că aceste pensii nu sunt un indicator al unei disproporții în comparație cu alte sectoare ale bugetului public, fiind vorba despre un sistem reglementat prin norme precise.
Citește și: Când se dau pensiile în ianuarie 2025 pe card și prin Poștă. Precizări de la Casa Națională de Pensii
Referindu-se la structura Ministerului Apărării Naționale, Tîlvar a precizat că instituția funcționează ca o „Românie în miniatură”, având nu doar militari activi, ci și personal civil, orfani, răniți în teatrele de operații, văduve de război și veterani, beneficiari ai unui sistem de ajutor diversificat.
„În afară de pensii avem indemnizații prin care ajutăm pe cei care au pensii mici din punct de vedere al compensărilor la energia electrică, decontăm o parte din cheltuielile pentru tratament și pentru refacere, de asemenea, pentru că MApN este o Românie în miniatură, întâlnim militari activi, dar întâlnim și personal civil, sunt ai noștri și orfanii și cei răniți în teatrele de operații și văduvele de război și veteranii de război. În MApN avem spitale, policlinici, cultul eroilor, ansambluri artistice, sport, instituții de învățământ, este o Românie în miniatură,” a spus ministrul Apărării.
Tîlvar a menționat și contextul legislativ actual, referindu-se la proiectul de lege privind soldele, care urmează să fie discutat de Curtea Constituțională după 4 februarie.
„În ceea ce privește soldele de grad, MApN nu s-a opus în Parlament proiectului de lege care viza soldele. Așteptăm ca după 4 februarie Curtea Constituțională va reveni și atunci să vedem ce metode putem găsi pentru a îndeplini un lucru pe care ni-l dorim și noi”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală”
Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală” Unele protecții a comunităii LGBTQ au fost eliminate recent de Meta, compania mamă a Facebook și Instagram. Este vorba despre modificarea unor norme privind discursul instigator […]