Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă”
Apa și canalizarea în Alba și alte județe. Precizări cu privire la creșterea tarifelor, din partea ARA: „Factura este suportabilă”
Asociația Română a Apei – ARA, Organizaţie non-guvernamentală (ONG), ce reunește profesioniștii din domeniul apei, experți în cercetare, reglementare și producători face precizări cu privire la creșterile de tarife la apă și apă uzată.
Citește și: De ce au crescut tarifele pentru apă și canalizare în Alba: Explicațiile directorului general al APA CTTA
„Observăm o preocupare tot mai mare legată de creșterile de tarife la apă și apă uzată, însă din păcate, multe din informațiile care circulă sunt incomplete sau incorecte.
Prețurile și tarifele practicate de operatorii regionali de apă sunt rezultatul implementării strategiilor de tarifare care sunt realizate fie prin analizele cost beneficiu aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană, fie prin planuri de afaceri conform metodologiei din Ordinul 230 emis de Președintele ANRSC. În ambele cazuri, tarifele trebuie să asigure acoperirea costurilor de exploatare, asigurarea unei întrețineri corespunzătoare a infrastructurii, acoperirea rambursării creditelor de cofinanțare aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană și realizării investițiilor din surse proprii de către operatori. De asemenea, tarifele practicate reflectă specificul local, incluzând investițiile realizate, aria de operare, geografia și dimensiunea rețelelor și gradul de uzură al infrastructurii.
În literatura de specialitate, capacitatea de plată a populației este masurată folosind indicele de suportabilitate care reprezintă procentul din venitul unei gospodarii (familii) plătit pentru factura de apă și apă uzată. În Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 se menționează: “Ajustările tarifare, atât în termeni reali, cât şi cu rata inflaţiei, prevăzute în strategia de tarifare, se planifică astfel încât rata de suportabilitate pentru utilizatorii casnici să atingă, în fiecare an, cel puţin nivelul minim de 2,5% pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare.” Conform exercițiului național de benchmarking realizat anual de către cei 44 de operatori regionali, în 2023, o gospodarie (familie) medie din România a plătit în jur de 2,14% din veniturile ei pentru factura de apă și apă uzată ceea ce arată că, în medie, factura de apă este suportabilă.
Considerăm că nu este relevant să se facă o simplă comparare a tarifelor din diferite orașe și regiuni din țară fără a ține cont de contextul local, de nivelul creditelor care trebuie rambursate, de nevoile de investiții din surse proprii pentru conformarea cu cerințele directivelor europene și de nivelul de sustenabilitate al operatorilor.” a transmis Asociația Română a Apei – ARA.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 20.30, la o anexă gospodărească din Baia de Arieș. Intervin pompierii din Câmpeni și SVSU Baia de Arieș. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU la o locuință din Valea Lungă: Intervin […]