Rămâi conectat

Actualitate

Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și valoarea punctului de amendă

Bera Larisa

Publicat

în

Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și valoarea punctului de amendă

Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2025, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, ceea ce implică majorarea contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și a valorii punctului de amendă.

Citește și: Cât vor fi facturile la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025: Majorări de prețuri de la începutul anului

Salariul minim brut pe economie crește de la 3.700 de lei, cât e acum, la 4.050 de lei de la 1 ianuarie, sumă față de care se vor raporta luna viitoare și contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Singura incertitudine privește, deocamdată, posibilitatea prelungirii scutirii la plată a contribuțiilor pentru cei 300 de lei, pentru care în prezent nu se plătesc contribuții.

Astfel, luând în calcul că această scutire nu va fi prelungită, contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât este acum, în timp ce contribuția la sistemul de sănătate (CASS) va fi de 405 lei, față de 370 de lei în prezent.

Începând cu data de 1 ianuarie va crește și valoarea impozitului pe venit, de la 370 lei în prezent, la 405 lei.

Majorarea salariului minim va însemna și creșterea amenzilor aplicate pentru contravențiile rutiere, respectiv a punctului de amendă la peste 200 de lei, în condițiile în care acum e plafonat, până la finalul anului, la 165 de lei.

Codul rutier stabilește în prezent că „un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

Concret, valoarea punctului-amendă va crește de la 165 de lei, la cât este plafonată până la finalul anului, la 202,5 lei.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc acum pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

-clasa I: două sau trei puncte-amendă (330 sau 495 de lei);
-clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (660 sau 825 de lei);
-clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 990 la 1.320 de lei);
-clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.485 la 3.300 de lei);
-clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.465 la 16.500 de lei) – se aplică doar persoanelor juridice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală”

Bera Larisa

Publicat

în

Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală” Unele protecții a comunităii LGBTQ au fost eliminate recent de Meta, compania mamă a Facebook și Instagram. Este vorba despre modificarea unor norme privind discursul instigator […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea