Se pregătește licitația pentru Drumul Mănăstilor – DJ 750C: Un drum spectaculos care străbate culmile Munților Trascău și face legătura între Râmeț – Transapuseana – Sălciua
Se pregătește licitația pentru Drumul Mănăstilor – DJ 750C: Un drum spectaculos care străbate culmile Munților Trascău și face legătura între Râmeț – Transapuseana – Sălciua
”Drumul mănăstirilor” – DJ 750C, încă o șosea spectaculoasă din Alba va fi reabilitată, iar Consiliul județean pregătește licitația pentru realizarea lucrărilor.
Drumul Județean 750 C pleacă de la Sălciua, prin Ponor, Râmeț, Valea Mănăstirii și ajunge la Teiuș. Este vorba în total 40 de km de șosea spectaculoasă, cu peisaje care îți taie respirația și de-a lungul căreia vor fi amenajate piste de biciclete și stații de autobuz.
”Drumul mănăstirilor” are toate premisele să se transforme într-o destinație preferată de turiști, fiind presărat de-a lungul celor 40 de km de biserici și muzee etnografice, de locuri unde tradiționalul autentic românesc se împletește perfect cu peisajul Apusenilor.
Citește și: VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om
Drumul care va fi modernizat traversează parțial arii naturale protejate și Situri Natura 2000, în zonă fiind 7 rezervații naturale, între care cele mai cunoscute sunt: Cheile Geogelului, Vânătarele Ponorului și Cheile Râmețului.
Întregul areal este bogat în monumente istorice: biserici de lemn, situri arheologice, muzee etnografice și abundă de evenimente culturale prin care sunt valorificate tradițiile și obiceiuri populare din Munții Apuseni.
Se pregătește lansarea licitației pentru execuția de lucrări la “Drumul Mănăstirilor”
”O nouă investiție de anvergură este gata să prindă contur în județul Alba. Este vorba despre reabilitarea Drumului Județean 750 C (Sălciua, Ponor, Râmeț, Valea Mănăstirii, Teiuș). În clipa de față, pot anunța faptul că urmează să organizăm licitația pentru execuția lucrărilor.
Țin să subliniez că este cea mai mare investiție a Consiliului Județean Alba din acest an. Grație acesteia, 40 de kilometri de drum vor fi modernizați complet cu fonduri europene prin intermediul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2024.
Reamintesc faptul că ”Drumul Mănăstirilor” pornește de la Sălciua se intersectează cu Transapuseana, la Ponor, ajunge la Râmet, Stremț si se intersectează la Teiuș cu DN 1. Șoseaua va fi lărgită, asfaltată, iar cei care își doresc să circule pe aici vor avea la dispoziție inclusiv stații de autobuz și piste de biciclete.
Drumul parcurge una dintre cele mai frumoase zone din județ și chiar din țară. Sunt sigur că peisajele care îți taie respirația, bisericile ori muzeele etnografice vor face din acest loc o destinație preferată de turiști români, dar și străini.
Având în vedere lucrările ample, estimez că întreaga investiție va fi finalizată în vara lui 2027. Țin să aduc mulțumiri colegilor mei care fac parte din echipa care pune umărul la acest ambițios proiect. Prin el, județul Alba mai câștigă un punct de atracție, mai câștigă un plus în dezvoltarea câtorva comunități”, a scris Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba, pe rețelele de socializare.
Stații de autobuz cu alveolă, treceri de pietoni și stații de reîncărcare
Proiectul de Reabilitare si modernizare a drumului județean DJ750C cuprinde lucrări pentru realizarea de 11 stații noi de autobuz, toate prevăzute cu alveolă și trecere de pietoni iluminate cu led fotovoltaic.
De asemenea este prevăzută și amplasarea a 2 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, crearea a 8 segmente de aliniamente de arbori si arbuști situate de-a lungul celor două tronsoane de drum.
Vor fi amplasate indicatoare rutiere noi, se va înlocui parapetul existent și se va amplasa parapet suplimentar, pentru completarea celui existent. Se vor amenaja platforme de încrucișare pentru autovehicule în zonele de drum îngustat, piste de biciclete și se reface integral semnalizarea orizontală și verticală a drumului, fiind realizate marcaje longitudinale, transversale și diverse alte lucrări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
8 NOIEMBRIE: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
8 NOIEMBRIE: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil În ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, vineri, 8 noiembrie, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia își prăznuieşte hramul. Monument istoric al orasului Alba-Iulia, catedrala ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Încoronării, este un simbol al […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. Ce sms-uri şi urări de „La mulţi ani” puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Mesaje de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. FELICITĂRI și URĂRI de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Sfinții Mihail și Gavriil 2024: Mesaje haioase și amuzante pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 4 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Actualitateacum 2 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 2024: Mihai, Mihaela, Gabriela, dar și Mişu, Găbiţă, Michi sau Mișa