Șoferii agresivi în trafic vor fi amendați în baza filmărilor realizate cu telefonul sau cu camera de bord. Legea a intrat în vigoare
Șoferii agresivi în trafic vor fi amendați în baza filmărilor realizate cu telefonul sau cu camera de bord. Legea a intrat în vigoare
Noua lege din codul rutier care prevede amendarea șoferilor agresivi în trafic în baza filmărilor efectuate cu telefonul sau camera de bord, a intrat în vigoare duminica trecută, pe 27 octombrie 2024.
Citește și: Aproape 400 de persoane și peste 200 de mașini verificate de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore: Amenzi de peste 12.000 și 3 permise reținute
Guvernul a modificat Codul Rutier prin OUG 84/2004 în sensul că „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul (…) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
Această decizie a fost luată de Guvern în luna iunie, cu termen de intrare în vigoare de 120 de zile de la adoptare, astfel că sancționarea șoferilor în baza filmărilor realizare de ceilalți șoferi se poate realiza începând din 27 octombrie.
Ce înseamnă comportament agresiv la volan
-deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație oe alta sau de pe un rând pe altul, alternând stânga-dreapta, cu scopul -depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens.
-întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor
-pornirea vehiculului de pe loc prin patinare excesivă
-circulația la o distanță foarte redusă de alt vehicul ori reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat
-folosirea repetată a semnalelor sonore/luminoase pentru a-l obliga pe alt vehicul să elibereze banda de circulație
-mersul cu spatele în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia
-conducerea cu accelearrea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public
Ce trebuie să facă șoferul care a filmat neregulile în trafic
Potrivit noilor reguli, șoferul care a filmat neregulile în trafic trebuie să depună o sesizare care va conține: datele de dentificare ale acestuia, datele de contact, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute, înregistrărea audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, dar și semnătura.
De asemenea, înregsitrarea audio-video trebuie să cuprindă elemente ca: extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic, data și ora când au fost surprinse manevrele agresive, locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive, vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz, semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
Mai mult, înegistrarea audio-video se păstrează pentru o perioadă de un an de la data sesizării, excepție făcând situațiile în care sunt utilizate în cadrul unei procedure judiciare.
Poliția rutieră asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participantului la trafic care a formulat sesizarea, urmând ca ele să fie puse la dispoziție, la cerere, exclusiv organelor de verificare și control sau organelor judiciare.
De asemenea, procesul-verbal de constatare a contravenției și se poate încheia și în lipsa contraveninentului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, aceasta menționându-se în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prima de carieră didactică 2024: A început încărcarea cardurilor. Pe ce pot fi cheltuiți banii
Prima de carieră didactică 2024: A început încărcarea cardurilor. Pe ce pot fi cheltuiți banii Ministerul Educației a anunțat recent că aproximativ 336.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și superior vor primi sumele aferente primelor didactice și primelor de carieră profesională în perioada următoare, întrucât a început încărcarea cardurilor. Citește și: Colegiul Național „HCC” Alba […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Halloween – Data când se sărbătorește și ce semnificație are
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
VIDEO| Minunile județului Alba: Poiana Dragostei, în formă de inimă, un adevărat loc de poveste creat de natură
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
27 octombrie 1687: Semnarea Tratatului de la Blaj. Imperiul Habsburgic obliga 12 orașe transilvane să primească la iernat trupele imperiale