Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Economie

Cristian Păun, despre efectele guvernării deficitare: România, într-o spirală economică periculoasă

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cristian Păun, despre efectele guvernării deficitare: România, într-o spirală economică periculoasă

Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din Alba, atrage atenția asupra consecințelor grave ale guvernării deficitare din România, care generează o spirală economică periculoasă atât pentru mediul privat, cât și pentru stabilitatea macroeconomică a țării. De asemenea, economistul avertizează că măsurile actuale, precum majorarea taxelor și lipsa de coerență în politicile fiscale, pot împinge România spre o criză economică profundă.

Citește și: Democrația și dublul standard: SOS și AUR. Cristian Păun, originar din Alba: „Joc de glezne abil cu agenda Rusiei”

„Proasta guvernare generează situații tot mai complicate în care ne afundăm și cu greu vom mai putea ieși din ele (am prezentat câteva, sunt mai multe):

– Neabsorbind fondurile europene la timp și în integralitatea lor, crește deficitul, punem bani de la noi. Pentru că crește deficitul, nu avem bani de cofinanțare pentru absorbția la timp și în integralitatea lor;

– Pentru că crește inflația (mult din deficit merge spre consum), trebuie să crească salariul minim. Pentru că crește salariul minim, cresc prețurile (adică, inflație);

– Pentru că avem deficit în creștere, guvernul concurează cu firmele private în obținerea finanțării deficitului. Firmele și guvernul au acces la fonduri tot mai scumpe și mai greu de obținut. Activitatea firmelor private, cu acces greu și scump la surse de finanțare, nu se dezvoltă în ritmul în care statul cheltuiește bani pentru care cere taxe. Deficitul este în creștere;

– Creștem taxele pe IMM-uri pentru a acoperi deficitul, scade activitatea lor economică, scad încasările la buget, crește deficitul. Încercăm să le salvăm, în disperare de cauză cu subvenție și amnistii, crește deficitul. Ajungem apoi iar la creșteri de taxe.

Aceste spirale în care guvernarea ultimilor ani a împins România nu sunt dintre cele bune, macroeconomic vorbind. Te afundă mai mult, nu te salvează.

Planul pentru perioada următoare trebuie să fie unul extrem de serios și adecvat unei situații care s-a schimbat radical ca urmare a acestui haos guvernamental. Dacă începem tot cu taxe mai mari, nu este bine. Și iluzia că un impozit progresiv lovește doar în bogați, că impozitele pe capital lovesc doar în capitaliști, impozitele pe multinaționale lovesc doar în ele, cele pe bănci doar pe bănci le afectează sau că TVA este neutră față de mediul de afaceri alimentează și ele aceste spirale nocive. Bătătoresc calea spre falimentul iminent!” a transmis Cristian Păun, pe rețelle de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

Comunicat de presă: La Sebeș a început implementarea proiectului ”Mediu curat – dezvoltare durabilă”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă Asociația Grupul de acțiune Locală Sebeș implementează un proiect de educaţie şi conştientizare privind protecţia mediului dedicat copiilor și tinerilor cu vârsta între 6 și 18 ani. Scopul proiectului: Scopul proiectului este de a contribui la creșterea unei generații educată și implicată în rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă țara […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea