VIDEO | După asfaltarea șoselei „Transapuseana”, la Ponor, una din cele mai sărace comune din România, prețul terenurilor a crescut chiar și de 7 – 8 ori!
După asfaltarea șoselei „Transapuseana”, la Ponor, una din cele mai sărace comune din România, prețul terenurilor a crescut chiar și de 7 – 8 ori!
Modernizarea drumului județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)” a ajuns la final. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean Alba, fiind finanțat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 73 de milioane de euro.
Denumit și „Transapuseana”, drumul face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10 Sebeș – Turda) și DN 74, zona Bucium – Abrud, în Munții Apuseni, având o lungime de 78 km. Execuția lucrărilor a fost împărțită pe două loturi, primul lot, în lungime de 43 de km, fiind finalizat anul trecut, iar lotul 2, cu o lungime de 35 de km, între Ponor și Bucium (Abrud-DN 74), urmând să fie recepționat la finalul lunii noiembrie 2024.
Citește și: Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată
Zona, deși oferă peisaje spectaculoase, a rămas cu mult în urmă din punct de vedere al dezvoltării economic-sociale tocmai din cauza lipsei infrastructurii rutiere, localitățile din această parte a Munților Trascăului fiind printer cele mai sărace din județul Alba.
Odată cu asfaltarea DJ 107 I, însă, sporesc oportunitățile de dezvoltare economică și a turismului, prima dovadă fiind creșterea interesului pentru realizarea de investiții în zonă.
Viceprimarul comunei Ponor, Constantin Luca, om al locului, a mărturisit că deja există solicitări din partea unor oameni de afaceri din toată țara care au întrebat despre evoluția prețului terenurilor, în scopul construirii de pensiuni turistice în zonă.
„Valoarea terenului a crescut chiar și la 7 – 8 euro/mp în zonele cu acces direct la șosea față de 1 – 2 euro sau poate nici atât înainte de asfaltarea drumului «Transapuseana», pentru că atunci nu se căuta teren în Ponor. Acum sperăm să fie modernizat și DJ 750 C spre Sălciua și atunci o să fie și mai multe avantaje pentru comuna Ponor, pentru dezvoltarea comunei și pentru turism, având în vedere că avem și cele două mănăstiri în zonă”, a declarat „vicele” Constantin Luca pentru ziarul Unirea, el considerând că „Transapuseana” este cea mai mare șansă pentru dezvoltarea zonei.
Citește și: Transapuseana – DJ 107 I, povestea celei mai mari investiții din România, derulată pentru modernizarea unui drum județean
Viceprimarul a spus că, deocamdată, Primăria Ponor nu a eliberat nicio autorizație de construcție pentru pensiuni, dar oamenii sunt foarte interesați și caută terenuri de vânzare, chiar dacă acestea s-au scumpit, ca urmare a modernizării drumului.
„Am sperat de mulți ani să se asfalteze, dar abia acum s-a realizat acest proiect, cu sprijinul domnului președinte Ion Dumitrel, care ne-a sprijinit într – adevăr foarte mult în acest sens și suntem recunoscători pentru acest fapt. Din Aiud până la Ponor făceam cu mașina două ore, două ore și ceva, pe un drum foarte greu accesibil iarna și pe timp de noroi, când era un dezastru.
Citește și: Recepția lucrărilor la Transapuseana, BLOCATĂ de… birocrație! Se va realiza doar spre finalul lunii noiembrie 2024
Acum, în 45 – 50 de minute, maxim o oră, ajungem și nu este vorba doar despre înjumătățirea duratei călătoriei, cât mai ales faptul că transportul se efectuează în condiții mult mai bune”, a precizat pentru ziarulunirea.ro Constantin Luca, aflat la al treilea mandat de viceprimar al comunei din Ponor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România
Cum a ajuns oița Ziggy din jucăria unei fetițe, mascota unui oraș, fotografiată cu politicieni, personalități importante și artiști din toată România Pe Cosmin Székely și oița de pluș Ziggy îi cunoaște toată lumea. Prea puține persoane sunt în județ care să nu fi văzut pozele în care mascota apare alături de personalități importante sau […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată