Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

Un fost comisar șef de poliție care a falsificat semnătura unui subaltern, condamnat definitiv la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Un fost comisar șef de poliție care a falsificat semnătura unui subaltern, condamnat definitiv la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei

Un fost comisar şef de poliţie din IPJ Alba, în prezent pensionar, care a falsificat declaraţia unui subaltern care acuza doi oameni de afaceri de violare de domiciliu, a fost condamnat definitiv la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Bărbatul (B. S. D.) a fost judecat pentru infracţiuni de fals intelectual şi uz de fals. În 2022, un acord de recunoaștere a vinovăției care prevedea amânarea aplicării pedepsei a fost respins de instanțele de judecată. În aprilie 2024, polițistul a fost condamnat la Judecătoria Aiud la închisoare cu suspendare, dar, în apel, a reușit să convingă magistrații pentru o pedeapsă cu amânarea aplicării, ceea ce presupune doar un termen de încercare.

Comisarul şef a fost judecat pentru că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată într-un dosar pe care îl avea în lucru la Poliţia municipiului Aiud, pe baza căreia, ulterior, cauza a fost clasată de către un procuror. Persoana căreia i-a falsificat declaraţia era tot un poliţist şi era subaltern al acestuia la structura de poliţie din Aiud, pe un post de agent. Acesta din urmă a acuzat doi oameni de afaceri, soţ şi soţie, de violare de domiciliu.

Citește și: Florin Dogaru, șeful IPJ Alba, împreună cu alți patru polițiști și doi oameni de afaceri, INCULPAȚI în dosarul mafiei lemnului din Apuseni. Precizările DNA

Comisarul şef a recunoscut fapta şi a motivat prin faptul că a dorit să scadă numărul de dosare pe care îl avea în lucru. Poliţistul a semnat la rubrica „organ de cercetare penală al poliţiei judiciare” şi a contrafăcut semnătura victimei infracţiunii de violare de domiciliu, semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „persoana vătămată”, pentru retragerea plângerii.

Ulterior, a depus declaraţia falsificată la dosarul penal pe care îl avea în instrumentare. În aceeaşi zi, a întocmit un referat cu propunere de clasare a cauzei, apoi a înaintat dosarul procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, care, prin ordonanţa din data de 10 noiembrie 2020, a dispus clasarea cauzei.

Curtea constată că în soluţionarea acestei cauze s-a urmat procedura simplificată, în contextul în care inculpatul a recunoscut în integralitate faptele reţinute în sarcina sa în actul de sesizare a instanţei. În mod cert prin comiterea infracţiunilor de fals intelectual și uz de fals au fost afectate relaţiile sociale protejate prin incriminarea conferită de lege (cu privire la credibilitatea necesară și caracterizată a cuprinsului unui înscris oficial apt de a produce consecințe juridice).

Raportat la criteriile de individualizare, respectiv: inculpatul este la prima incidenţă cu legea penală, a avut o atitudine sinceră de recunoaştere a faptelor colaborând cu organele judiciare încă de la debutul cercetărilor, pericolul social raportat la contextul împrejurărilor de fapt în care au fost comise faptele, vârsta, situaţia socio-profesională, comportamentul după săvârşirea faptei şi în faţa organelor judiciare, starea de pericol social concret creată pentru valoarea ocrotită de lege, reprezintă criterii relevante care conduc la concluzia că în cazul de faţă, pedepsele cu închisoarea astfel cum au fost stabilite de către instanţa de fond sunt cu siguranţă adecvate în vederea atingerii scopurilor şi funcţiilor sancţiunii, însă care pot fi în mod eficient şi efectiv atinse şi prin amânarea aplicării pedepsei rezultante”, se precizează în hotărârea Curții de Apel, din 17 septembrie 2024.

Instanța a mai constatat că prin conduita sa, fostul polițist „a facilitat aflarea adevărului, prin arătarea împrejurărilor de fapt ale cauzei şi prin încurajarea în acest mod ca în general orice făptuitor să aibă o conduită procesuală corectă de recunoaştere”. Astfel, acesta a primit pedeapsa de 1 an și 5 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de 2 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Intervenție Salvamont Alba în zona Rîmetea-Vidolm: O persoană s-a rătăcit în spatele crestei Ardașcheia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intervenție Salvamont Alba în zona Rîmetea-Vidolm: O persoană s-a rătăcit în spatele crestei Ardașcheia Salvamont Alba intervine duminică noaptea în zona Rîmetea-Vidolm pentru recuperarea unei persoane rătăcite. Citește și: VIDEO | Salvamontiștii din Alba, stagiu de pregătire în județul Bihor: Ateliere practice de salvare în mediul subteran speologic în Peștera Cornilor și Peștera Meziad Incidentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea