Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Furtuna Ashley ajunge în România. Val de aer polar și posibile atenționări de cod roșu – precizări de la ANM

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Furtuna Ashley ajunge în România. Val de aer polar și posibile atenționări de cod roșu – precizări de la ANM

După ce ciclonul Boris a provocat haos în România, lăsând în urmă șapte victime și distrugând mii de case, țara noastră se pregătește pentru o nouă provocare meteorologică. Furtuna Ashley se apropie cu pași repezi, iar autoritățile avertizează că aceasta ar putea aduce temperaturi scăzute și cantități semnificative de precipitații.

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut anunțuri importante în cadrul emisiunii News Hour with CNN de la Antena 3 CNN, în legătură cu schimbările majore ale vremii în zilele următoare.

Conform acesteia, o masă imensă de aer polar se va forma deasupra Europei de Vest și va ajunge deasupra României începând de duminică, coincizând cu viitura pe Dunăre.

Temperaturi scăzute și fenomene extreme

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. Dacă vineri sunt prognozate temperaturi ridicate de până la 34°C în sudul țării, duminică valorile vor scădea brusc, ajungând la maxime de 22°C în sud-sud-est, iar în regiunile intracarpatice, temperaturile ar putea coborî până la 15-16°C.

Citește și: Vremea în iarna 2024-2025: Prognoza meteo indică maxime de 12 grade Celsius și ninsori puține

Această diferență termică, de până la 10-15 grade, va marca o schimbare dramatică a condițiilor meteorologice.

Pe lângă răcirea bruscă, sunt așteptate și fenomene de instabilitate atmosferică, care vor începe în partea de vest și nord-vest a țării, extinzându-se ulterior la nivel național.

Citește și: Prognoza METEO pentru iarna 2024-2025. Cum va fi vremea de Crăciun, Revelion și Valentine`s Day

Între sâmbătă și luni, precipitațiile vor fi semnificative, cu cantități estimate între 60-80 l/m² în unele zone, în special în vest, sud și centrul țării, unde va fi în vigoare codul portocaliu.

Atenționări meteo și posibilitatea unor avertizări cod roșu

Elena Mateescu a subliniat că echipa ANM monitorizează constant evoluția fenomenelor și nu exclude posibilitatea emiterii unor avertizări de cod roșu, dacă precipitațiile vor depăși pragul de 80-100 l/m².

„Monitorizăm zilnic și vom interveni cu o alertă generală, dacă va fi necesar, pe parcursul zilei de vineri. Dacă vom constata că pragul va fi depășit, vom emite avertizări de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut și în alte situații critice”, a declarat șefa ANM.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile Un accident rutier s-a produs astăzi, 26 septembrie, în jurul orei 21:35, între localitățile Oarda și Limba. Din primele informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba în incident a fost implicat un singur autoturism […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea