Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

VIDEO | Arma de asalt fabricată la Cugir, proiectată pentru a fi omologată la standardele NATO. Este în faza finală de Prototip Industrial

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

VIDEO | Arma de asalt fabricată la Cugir, proiectată pentru a fi omologată la standardele NATO. Este în faza finală de Prototip Industrial

Sâmbătă, 21 septembrie 2024, la Casa de Cultură din Cugir a avut loc o expoziție de armament, cu prilejul sărbătoririi a 225 de ani de când s-a prelucrat pentru prima dată oțelul la poalele Drăganei. În cadrul evenimentului, Fabrica de Arme din Cugir a expus două modele de arme de asalt: un model care datează din 2018 și altul fabricat în anul 2021, care va fi modificat pentru omologare la standardele NATO.

Citește și: Conducere nouă la Fabrica de Arme Cugir: Radu Coroamă, numit în funcția de director general. A mai lucrat la UM Cugir și SRI

Fabrica de Arme Cugir încearcă de câțiva ani să dezvolte o armă de asalt. A mai existat modelul din anul 2018, iar prototipul din 2021 este actualmente în faza finală de testare pentru a fi omologat la standardele NATO-D 14.

Ing. Ionela Bumb, din cadrul Fabricii de Arme Cugir, membră în Inspecția Specială pentru Cercetare (ISC), care a fost alături încă de la început de echipa care a lucrat la primele probe de testare a armei de asalt, a dat câteva explicații pentru ziarul ”Unirea”.

Pentru modelul din 2021, s-a încercat reproiectarea pe același principiu de funcționare ca și AKM-ul cu cumul de gaze. În urma testelor, se fac modificări constante pentru ca arma să îndeplinească criteriile NATO și pentru a putea fi omologată. Sunt șanse foarte mari ca arma să treacă testările și, în anul 2025, Fabrica de Arme Cugir să aibă o armă individuală”, a declarat Ionela Bumb, pentru ziarulunirea.ro.

YouTube video

Arma este dotată cu un regulator de gaze. Toate suprafețele sunt ambidextre, iar armarea se face central. Este dotată și cu sistem dioptru, precum și cu interfețe Picatinny pentru accesorii suplimentare. Carcasa este realizată dintr-un aliaj de magneziu, iar fără accesorii arma are o greutate de 3,2 kg.

Arma de asalt calibrul 5.56, denumită CN-20, fabricată de Fabrica de Arme Cugir S.A., este în faza finală de Prototip Industrial și, în urma testelor efectuate, am ajuns la configurația finală, cu toate modificările necesare. Toate problemele apărute odată cu parcurgerea planului de testare au fost inventariate și au fost identificate soluții de remediere.

Urmează o testare finală, după care, în funcție de rezultatele obținute, putem spune că suntem pregătiți să trecem la producția de serie mică (care presupune fabricarea a 11 arme, dintre care 10 bucăți vor parcurge procesul de testare și omologare, conform standardului NATO-D 14). După ce parcurgem omologarea cu succes și tehnologia de fabricație este definitivată, putem trece la producția de serie și ofertarea produsului, atât FSNA, cât și pe piețele internaționale”, a declarat Radu Coroamă, directorul Fabricii de Arme Cugir S.A., pentru ziarulunirea.ro.

Arma are o cadență de 600 de gloanțe pe minut și o viteză a glonțului de 900 m/s. Ea pornește de pe o structură AR modulară care permite instalarea de accesorii, sisteme de ochire și înlocuirea ușoară a țevii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Lae Dreghici, ”cascadă emoțională” pentru un băiețel din Alba. Vizită surpriză pentru Tudor, de la eroul copilăriei sale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lae Dreghici, ”cascadă emoțională” pentru un băiețel din Alba. Vizită surpriză pentru Tudor, de la eroul copilăriei sale Pentru Tudor, un băiețel din Șeușa, comuna Ciugud, aflat la vârsta când Spiderman, Batman sau Superman sunt cele mai impresionante personaje, eroul care îi colorează copilăria este nimeni altul decât Lae Dreghici, îndrăgitul casacador din județul Alba. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea