Indexare pensii 2025: Câte pensii vor fi înghețate din ianuarie pentru că au o valoare prea mare
Indexare pensii 2025: Câte pensii vor fi înghețate din ianuarie pentru că au o valoare prea mare
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat recent, faptul că începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când va avea loc prima indexare a valorii punctul de referință, 4,4 % dintre pensii, adică aproximativ 200.000, vor râmane la aceeași valoare pentru că în prezent, nivelul lor este peste contribuțiile plătite.
Citește și: Indexarea pensiilor din ianuarie 2025: Alte 13,1% pensii vor crește la începutul anului viitor
Ministrul muncii a explicat că din totalul celor 4,6 milioane de pensii, vor fi indexate cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, de la începutul anului viitor, însă 4,45% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare.
„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă de celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a spus Simona Bucura-Oprescu, potrivit Digi 24.
De asemenea, aceasta a ținut să precizeze că pentru cei 3,9 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel.
„Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Nici una dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată. Cei care atacă reforma sunt adevăraţii adversari ai echităţii în sistemul public de pensii(…) Cei care atacă reforma susţin perpetuarea inechităţilor şi perpetuarea tratamentului incorect la care au fost supuşi 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel(…)”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, într-o conferință de presă susținută marți la sediul Ministerului Muncii.
Bucura Oprescu a mai spus că şi cele 17,5% dintre pensii care nu au fost majorate la recalculare vor creşte prin indexare de la 1 ianuarie 2025. „Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025. Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege”, a explicat ea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Strategia energetică 2025-2035, aprobată de Guvern: Prețuri plafonate pentru consumatorii vulnerabili și independență în ceea ce privește importurile de gaze naturale
Strategia energetică 2025-2035, aprobată de Guvern: Prețuri plafonate pentru consumatorii vulnerabili și independență în ceea ce privește importurile de gaze naturale Strategia energetică pentru perioada 2025-2035 a fost aprobată de Guvernul României. Premierul Marcel Ciolacu a promis prețuri plafonate la facturi pentru consumatorii vulnerabili și independență în ceea ce privește importurile de gaze naturale până […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii18 ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată