Rămâi conectat

Cultură Educație

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum ar trebui să arate patriotismul pentru a ne fi folositor? Sociologul Alin Tomuș: „Poate fi un motor al dezvoltării”

Cum ar trebui să arate dragostea de patrie și cum se exprimă ea sunt întrebări care frământă de mii de ani umanitatea. Într-un secol al globalizării, ultranaționalimul acaparează tot mai mult națiunile, iar România pare să nu facă excepție.

Prezent la Radio Unirea FM la o emisiune cu tema „De ce are nevoie societatea de mituri politice?”, sociologul Alin Tomuș a vorbit de două fațete ale mitului patriotismului, subliniind că una dintre acestea ne poate fi cu adevărat folositoare, poate fi un motor al dezvoltării.

Citește și: Sociologul Alin Tomuș: „Alegătorul român a fost orientat la aceste alegeri către argumentele de ordin rațional”

Potrivit sociologului albaiulian, „dacă mitul devine acțional, el are capacitatea să reformeze omul. Dacă mitul patriotismului înseamnă să fim mai buni decât americanul, englezul, ucraineanul, austriacul etc., fiind acțional, mă ajută să mă dezvolt.

Dacă, însă, mitul este în cealaltă direcție, în care spunem permanent că toți ceilalți au ceva cu noi, că suntem supuși unei conspirații care ne blochează, că singurele beneficii pe care le putem avea sunt legate de mila stăpânului, nu ajungem nicăieri”.

„Dacă miturile sunt acționale și arată capacitatea noastră de luptă, ele sunt constructive și sunt generatoare de rezultate. Altfel este destul de greu să pui în mișcare socială astfel de mituri”, a precizat Alin Tomuș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiul I și II la concursul național ”Eroul meu de ieri și de azi”: Povești de viață impresionante așezate pe hârtie de Iulia Laza, Lucas Popescu și Raluca Ramf Poveștile din trecut ale veteranilor de război, ale prizonierilor sau ale celor deportați sunt povești de viață impresionante. Elevii colegiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea