Evaluare Națională 2024: Baremul de corectare pentru Proba de Limba și Literatura Română a fost publicat oficial
Evaluare Națională 2024: Baremul de corectare pentru Proba de Limba și Literatura Română a fost publicat oficial
Absolvenții de gimnaziu au susținut astăzi, 25 iunie, proba la Limba și literatura română în cadrul Evaluării Naționale 2024. Subiectele și baremul au fost publicate oficial pe site-ul edu.ro.
Citește și: FOTO | SUBIECTE Limba și literatura română la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2024: Ce au avut elevii de rezolvat
Elevii de clasa a VIII-a au avut la Evaluare Naţională la limba română două texte suport şi anume: „Cireșarii” de Constantin Chiriță, iar celălalt din „Portret” de Cella Delavrancea.
La cel de-al doilea subiect de la Evaluare Naţională 2024, elevii de clasa a VIII-a au avut de scris o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să construiască caracterizarea personajului din textul lui Constantin Chiriță.
Varianta extrasă pentru examenul de Evaluare Naţională 2024 la limba română a fost cea cu numărul 3. Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba a durat până la ora 11:00.
La intrarea în sălile de examen, proaspeţii absolvenţi au fost nevoiţi să respecte câteva reguli, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și publicate în metodologia pentru organizarea examenelor.
Media obținută de candidați la Evaluare Națională 2024 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu în 2024
Înainte de proba de azi, elevii și-au verificat cunoștințele în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2024. Conform datelor publicate de Ministerul Educației, la Limba Română, procentul celor care au obținut note peste 5 a fost semnificativ mai mare decât la Matematică.
Din cei 164.593 de elevi care au susținut proba, 73,98% au obținut note de cel puțin 5. Dintre aceștia, 14,08% au avut note între 5 și 5,99, iar 16,99% au obținut note între 6 și 6,99. Procentul elevilor care au obținut note între 7 și 7,99 a fost de 19,07, în timp ce 16,46% au obținut note între 8 și 8,99. Doar 7,35% dintre elevi au obținut note peste 9, dar sub 10, iar 44 de elevi, reprezentând 0,03%, au obținut nota maximă.
Cum se desfăşoară testarea la Evaluare Naţională pentru clasa a VIII-a în 2024
Potrivit metodologiei, elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor.
Elevilor care susţin examenul de Evaluare Naţională 2024 li se permite accesul în săli până la ora 8:30.
Probele la Evaluare Naţională 2024 pentru clasa a VIII-a încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.
Timpul destinat rezolvării subiectelor la română de la Evaluare Naţională 2024 este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Media obținută de candidați la Evaluarea Națională 2024 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu. Ministerul Educației a decis ca media claselor 5-8 să nu mai conteze la media de admitere la liceu.
Totodată, înregistrarea şi monitorizarea timpului de rezolvare a testelor de la Evaluare Naţională se fac de către administratorul de test.
Acesta asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă în timpul susţineri testelor de la Evaluare Naţională 2024
La finalul timpului alocat testelor de la Evaluare Naţională, profesorul recuperează testele de la elevi, conform procedurilor menţionate în metodologie.
Structura subiectelor de la Evaluare Naţională 2024 pentru clasa a VIII-a
Structura subiectelor de la Evaluare Naţională 2024 pentru clasa a VIII-a sunt structurate astfel încât itemii să măsoare gradul de formare/dezvoltare a competențelor prevăzute în programa de examen, precizează Ministerul Educației.
La română, subiectul I de la Evaluare Naţională 2024 clasa a VIII-a cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează preponderent, evaluarea competentei de lectura, a competentei interculturale şi preponderent, evaluarea competentei lingvistice.
Subiectul II la limba română de la Evaluare Naţională 2024 clasa a VIII-a constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar sau scrierea creativă.
Examenul la matematică de la Evaluare Naţională clasa a VIII-a este structurat în trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Vor fi acordate 10 puncte din oficiu, iar subiectele sunt alcătuite în conformitate cu programa aprobată de Ministerul Educației.
Calendar admitere liceu 2024
Înscrierile pentru admiterea la liceu 2024 vor începe pe 11 iulie, repartizarea candidaților urmând să aibă loc pe 24 iulie, astfel:
– 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
– 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
– 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
– 22 iulie 2024: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
Potrivit Ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025, pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
– media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
– nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;
– nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;
– nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;
Cum se calculează media de admitere la liceu 2024
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională, se precizează în Ordin.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan