Rămâi conectat

Actualitate

Legea plafonării adaosului comercial: Amenzi uriașe pentru retaileri!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea plafonării adaosului comercial: Amenzi uriașe pentru retaileri!

Plafonarea adaosului comercial la mai multe produse agricole și alimentare, precum laptele, făina, zahărul, ouăle sau fructele, a fost prelungită până la 31 decembrie 2024, conform unei legi oficializate joi. Măsura fusese gândită inițial pentru numai trei luni, însă autoritățile au prelungit-o de trei ori până acum.

Prin OUG 5/2024, actul cu penultima prelungire (care urma să expire la 31 martie 2024), s-a stabilit și modificarea listei alimentelor pentru care se aplică limitarea adaosurilor comerciale, în sensul scurtării ei la doar 17 produse (înainte erau 21). Astfel, din listă au fost eliminate orezul, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată. În schimb, au fost introduse în listă untul (până la 250 grame) și magiunul (până la 350 grame).

Citește și: Pachete cu alimente 2024: Când vor primi românii defavorizați ajutorul din partea statului și ce vor conține acestea

Practic, lista conține acum următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000“ până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă pui; carne proaspătă porc; legume proaspete vrac; fructe proaspete vrac; cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

Prima prelungire a termenului de aplicare a măsurii amintite a fost dată prin OUG 89/2023 (până la 31 ianuarie 2024), a doua a venit prin OUG 5/2024 (până la 31 martie 2024), iar a treia este cea din Legea 63/2024 (până la 31 decembrie 2024).

Limitarea adaosului comercial se aplică astfel:

*Cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;

*Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

*Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea 81/2022.

Nu se pot face distincții între produsele de marcă proprie ale comerciantului și celelalte, astfel că procedura de formare a prețului la raft trebuie să fie unitară. În ordonanță mai scrie și că e nevoie, pentru comercializarea acestor produse, de prezentarea dovezilor cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat – adică declarații pe propria răspundere asumate de reprezentanții/împuterniciții producătorilor și comercianților.

În cazul vânzărilor succesive între distribuitori e nevoie de fiecare dată, adică la fiecare comercializare, de prezentarea dovezilor valorii adaosului comercial cumulat.

Măsura de limitare temporară a adaosurilor comerciale a vizat, la momentul intrării în vigoare, și contractele comerciale în derulare, care trebuiau modificate corespunzător.

Fiscul și Consiliul Concurenței se asigură că aceste prevederi nu sunt încălcate, sancțiunile pe care le riscă firmele fiind mai mari de data asta decât în mod normal – între 100.000 și 2.000.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut

Bera Larisa

Publicat

în

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut Direcția de Sănătate Publică Alba îndeamnă cetățenii să verifice întotdeauna sursa apei înainte de consum. Este important ca, în cazul izvoarelor neconforme, să se evite consumul direct și să se opteze pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea