Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Opinii - Comentarii

Domnu’ Călin Potor vorbeşte „useleşte”? / Potor vorbeşte „useleza”?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ce n-a reuşit, pentru că nici măcar n-a încercat, pe parcursul a patru ani, în mandatul de deputat câştigat cu girul PDL Alba, Călin Potor încearcă să dreagă acum, din vorbe. Cu cât mai multe, pompoase sau grele, după caz şi situaţie, om şi reacţie. Reacţia oamenilor de rând la această limbariţă apărută brusc, în campanie, după 4 ani de linişte aproape absolută, nu putea fi decât una pe măsură: „Potor vorbeşte?!?!” sau „Potor vorbeşte limba română?!?”. Nu. Ceea ce vorbeşte el este o limbă veche, iliesciană, căreia, în subsolurile struţocămiloiului de stânga-dreapta, i s-au mai adăugat nişte cuvinte cheie care să dea bine la electoratul mai elevat şi ta-daaam: useleza, noua limbă de comunicare a lui Potor şi a echipei sale, fără de care nu poate nimic însă împreună cu care va putea ce n-a văzut Alba Iulia în ultimele două milenii. Pur declarativ.
Esenţa limbii useleze este promisiunea fără nici cea mai mică urmă de acoperire. Pe lângă ea, o contribuţie esenţială la formarea şi propagarea uselezei au avut-o atacurile. Într-un efort demn de cauze mai nobile, cu eşecul suflându-i puternic în ceafă, Potor încearcă pe modelul japonez, seppuku politic. Candidatul s-a lăsat fentat de oamenii lui şi a declarat că el nu ar susţine din bugetul local niciun eveniment cultural, mai cu seamă prezenţa artiştilor străini. Doar copitele comuniştilor au îndrăznit să tăvălească influenţa culturală a Europei. Iată însă că cel care poza în susţinător al ideii de Capitală Culturală, ascuns azi sub uriaşa forţă de distrugere a USL se încurcă în propriile mesaje. „Ăştia să cânte la ei acasă”, spune Potor. Ţinem să-l informăm pe Potor că la ultimele evenimente în Alba Iulia au venit numeroşi turişti motivaţi de numele mari prezente pe scena Cetăţii. Cu tot cu pofta şi optimismul din dotare.
Vă prezentăm în continuare un mic ghid de conversaţie uselezo-român, pentru a fi în cunoştinţă totală de cauză atunci când, foarte probabil, vă veţi mai întâlni cu astfel de situaţii în perioadele imediat următoare: „voi face” = ÎMI voi face; „promit” = ce mă costă s-o spun. Sau construcţii lingvistice mai complexe:
– „Albaiulienii vor beneficia de servicii medicale de calitate” = Cine-şi mai aminteşte de dezastrul din spital din vremea directoratului meu? Ce, altcineva putea mai mult? A fost primul spital pus pe butuci şi înglodat în datorii din ţara asta. Sau, caz mai recent, de ceea ce-ar fi trebuit să fie dispensarul de la Pâclişa? N-a fost sa fie, Ponta a avut nevoie de bani iar eu am fost de acord să-i ia. De la Alba Iulia, familia mea. Pâclişa e doar o rudă mai săracă şi îndepărtată! Concluzia: halatul alb, de doctor, atât de fluturat şi scos în faţă, nu e o garanţie pe viaţă că personajul care îl poartă îl şi merită.
– „Călin Potor le propune albaiulienilor locuinţe ieftine” = Hai, mă, nu mai stiţi de glumă, că nu sap eu fundaţia şi nici nu pun eu gresia. Mulţi citesc puţini pricep. Iar de locuinţele sociale deja făcute de Hava şi foştii colegi şi-n care lumea deja locuieşte nu zic nimic, că n-o să mă sabotez eu, din interiorul meu… Concluzia: cine-mparte, casă-şi face.
– „Potor/USL stă bine în sondaje” = Băieţi de casă care scriu după dictare şi, de la prânz până seara, gata sondajul, pregătiţi aplauzele. Un sondaj mult mai realist e dat, involuntar, de cele 56 de like-uri de pe pagina personală de facebook, că suntem, cum altfel, „în trend”. Concluzia: restul albaiulienilor i-au rezervat un mare „dislike” pentru 10 iunie. Tot de atunci limba useleză va mai fi disponibilă doar în arhive sau în motoarele de căutare, ca amintire vagă sau ca ilustrare a neputinţei, a ipocriziei şi a nonşalanţei unor oameni care n-au făcut nimic dar revendică totul.

Biroul de presă al PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea