Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”
Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”
Profesorul universitar din cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul comasării alegerilor din anul 2024.
„Numărul mare de alegeri nu ar trebui să fie o problemă într-o țară care se dorește a fi în clubul țărilor ”moderne”, OCDE, civilizate, dezvoltate.
Ar trebui să putem vota foarte ușor, să fim chemați la vot pentru cât mai multe aspecte ale vieții noastre. Atât pentru probleme locale, cât și pentru probleme de interes general sau național. Să fim întrebați mereu de proiectele pe care le-am dori finanțate cu prioritate din banii noștri, să fim întrebați de orice modificare a regulilor.
O guvernare mai participativă prin vot electronic ajută enorm democrația. Dublată, desigur, și de o transparență totală a modului în care se cheltuiește banul public pentru noi. Cu rapoarte de activitate frecvente, verificabile, cu indicatori de performanță măsurabili.
Cum a ajuns să fie o problemă votul în România? A fost mereu o problemă cu votul. Mereu a fost costisitor, greoi, dificil. Consecința fiind o prezență la vot demnă de o țară bananieră.
Este comasarea alegerilor o soluție?
Evident că nu. Intră în aceeași categorie de soluție de avarie, ca mai toate soluțiile disperate cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă. O non-soluție mai degrabă, cu efecte secundare demne de luat în considerare.
Care ar fi soluția?
Ușurarea votului. Utilizarea votului electronic. Există astăzi tot felul de soluții IT de securizare și de certificare a persoanei care accesează o platformă online. Așa cum plătim taxe online, așa putem să și votăm online. Chiar ar fi indicat ca sub butonul ”Trimite declarația de venit” sau ”Plătește taxele” să existe un buton cu ”Votează”. Sau deasupra acestor butoane. Cine vrea să facă asta, ar trebui să poată să facă asta. Să își trimită votul său de acasă sau de oriunde din lumea asta. Pentru toate tipurile de alegeri.
Desigur, politicianului nu îi convine o prezență mare la vot. Mai ales cel aflat la putere. Prezența mare la vot înseamnă vot împotriva lui, înseamnă diluarea procentelor cu care este creditat de sondaje care îi trec la eroare de 3% pe toți nehotărâții. Și care, prin facilitarea votului, pot da peste cap această marjă de eroare aferentă unor eșantioane mici.
Într-o lume a inteligenței artificiale și a digitalizării vieții noastre vom vedea curând și așa ceva? Evident că nu. Mai ales într-o țară ca România… Vorba aia: interese prea mari la mijloc!
Poate nu ar strica însă să dăm un ochi pe ceea ce au realizat pe subiect estonienii, cei mai avansați pe această chestiune… (am pus link în comentarii).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului