Rămâi conectat

Actualitate

Partidele politice vor primi 314 milioane de lei din buget în anul electoral 2024

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Partidele politice vor primi 314 milioane de lei din buget în anul electoral 2024

Proiectul de buget pe 2024, care ar trebui să fie tranșat săptămâna viitoare, aduce o suplimentare a banilor pentru partide cu peste 20% pentru anul următor, ajungând subvențiile la 314 milioane de lei.

După doi ani în care subvențiile pentru partide au fost relativ similare, adică 258 de milioane prin Legea bugetului pentru 2022, apoi 256 de milioane prin Legea bugetului pe 2023, cele patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare – i-au făcut pe cei din Executiv să meargă pe o suplimentare de 22% a bugetului Autorității Electorale Permanente, pe capitolul bugetar legat de „Finanțarea partidelor politice”. Suma este mai mare și dacă o privim comparativ cu ultimul an electoral, 2020, când au fost alegeri locale (septembrie 2020) și parlamentare (decembrie 2020). La acea vreme, 252,89 milioane au mers către partidele care beneficiază de subvenții de la stat.

Banii pentru partide sunt dați în funcție de rezultatele la ultimele parlamentare (75% din sumă) și la ultimele alegeri locale (25%). Conform calculelor făcute de AEP și publicate din ianuarie 2021, PSD ia 36,25% din totalul subvențiilor, dat fiind că e cel mai mare partid parlamentar, dar și cu cei mai mulți aleși locali. Prin urmare, în 2024 ar trebui să încaseze circa 113 milioane de lei. Partenerul de guvernare, PNL, care primește 30,73% din fonduri, ar trebui ca în anul electoral să-i fie virată în cont suma de aproximativ 96 milioane de lei.

În ceea ce privește Opoziția, cea mai mare formațiune parlamentară, USR, are o cotă parte de 16,56%, ceea ce s-ar echivala cu o sumă de 51 milioane de lei, în timp ce AUR ar trebui să primească aproximativ 23 de milioane de lei. Beneficiare de bani de la buget mai sunt PMP, care în prezent are suspendată acordarea subvenției, care în anul 2024 ar fi de circa 6 milioane de lei. Ultimul partid beneficiar este Pro România, unde sumele merg la biroul unui executor judecătoresc, pentru plata unor datorii. În anul 2024 suma ar trebui să fie 4,2 milioane de lei.

Partidele sunt puse pe cheltuială

Conform ultimei statistici a AEP privind cheltuielile făcute de partidele care beneficiază de subvenții de la stat, în perioada ianuarie-septembrie 2023 formațiunile au ajuns să dea 94,86% din banii primiți. Iar totalul banilor primiți era pe primele nouă luni de 183,71 milioane de lei. Cele mai mari sume cheltuite erau în dreptul PSD, adică 62,08 milioane de lei (81,32%), și PNL, 50,45 milioane de lei (87,46% din suma totală). În ceea ce privește topul procentului pentru cheltuieli, campion era Pro România (215%, deci având cheltuieli inclusiv din economiile din anii precedenți), urmat de PMP (171,03%).

Sumele în ceea ce privește finanțarea partidelor politice pot fi modificate și în Parlament, loc unde dezbaterile de la comisii și votul din plenul reunit ar trebui să aibă loc săptămâna următoare, data-limită stabilită de Coaliție fiind 22 decembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă

Bera Larisa

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor au fost înmânate beneficiarilor de către Poşta Română, vineri, în prima zi de distribuire, informează compania printr-un comunicat, potrivit Agerpres. Citește și: PENSII 2024 | Poșta Română începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea