Obținerea titlurilor de proprietate pentru terenuri ar putea fi ușoară pentru români. Propunere legislativă depusă la Senat
Obținerea titlurilor de proprietate pentru terenuri ar putea fi ușoară pentru români. Propunere legislativă depusă la Senat
O propunere legislativă privind completarea articolului 11 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din ianuarie 1998, a fost depusă la Senat.
Iată ce spun iniţiatorii: „Dreptul la proprietate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale unui regim democrat, al cărui scop reprezintă bunăstarea cetăţenilor. În România, dreptul la proprietate este consfinţit în Constituţie, însă nu întotdeauna a fost aşa. Regimul comunist a adus o abordare diferită asupra proprietăţii, una în care dreptul la proprietate privata a fost negat.
Acest lucru a condus la o situaţie extrem de sensibilă a fondului funciar o dată cu instaurarea regimului democrat în ţara noastră. Noile legi ale statului român au favorizat restituirea proprietăţilor confiscate către cetăţenii păgubiţi, contribuind la o oarecare compensare. Însă problemele fondului funciar al ţării noastre nu s-au solutionat, existând în continuare diverse situaţii particulare care fac dificilă stabilirea proprietăţii anumitor terenuri.
Cu toate acestea, în luna aprilie a acestui an, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 123 din 15 mai 2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 care a oferit şansa deţinătorilor sau moştenitorilor amplasamentelor care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat, să poata solicita, în anumite condiţii, emiterea titlului de proprietate.
Prin modificarea adoptată de Parlamentul României, cetăţenii au fost informaţi care sunt paşii necesari pe care trebuie să îi îndeplinească pentru obţinerea documentelor de proprietate, având termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a depune documentele necesare către primăria localităţii pe a cărei rază se află terenul.
Termenul de şase luni a expirat la data de 18 noiembrie a.c., însă, datorită numărului mare de cereri depuse, a birocraţiei şi a procedurii complicate de obţinere a titlului de proprietate, un număr mare de cetăţeni nu au reuşit să depună documentele necesare şi, în final, au rămas fără documente care să le ateste proprietatea asupra terenurilor ce se supun Legii 123/2023.
În acest sens, considerăm faptul că Legea 123 din 15 mai 2023 nu şi-a îndeplinit obiectivul final şi anume acela de a sprijini toţi cetăţenii români în a obţine titluri de proprietate asupra unor terenuri care nu s-au înscris în cooperativa agricola de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat.
Având în vedere acest lucru, considăram oportună aprobarea următoarei propuneri de modificare si completare a Legii fondului funciar 18/1991, prin care doreste prelungirea cu încă şase luni a termenului pe care cetăţenii îl au la dispoziţie în vederea demărarii procedurilor de obţinere a titlurilor de proprietate pentru terenurile care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat şi nu li s-au preluat terenurile de către stat.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată