Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Un profesor din Alba predă de 54 de ani și a lipsit doar o dată de la catedră!

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Cel mai în vârstă profesor activ din Alba, Ion Brânzan predă de 54 de ani și nu a lipsit decât o dată de la catedră

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cu o impresionantă activitate de 54 de ani în domeniul educației, profesorul Ion Brânzan este una dintre persoanele care și-au lăsat amprenta asupra a mii de vieți din județul Alba și nu numai, prin îndelungata sa prezență la catedră.

La veritabila vârstă de 78 de ani, acesta continuă să transmită pasiunea sa pentru fizică la Liceul German din Sebeș, fiind cel mai vechi profesor aflat încă în activitate din județul nostru.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cu un parcurs impresionant de-a lungul deceniilor, profesorul Ion Brânzan a avut o singură absență de la catedră, și anume o săptămână, din cauza unor probleme medicale. Cariera sa s-a aflat la un pas de a o lua într-o direcție complet diferită față de activitatea sa de acum, deoarece după absolvirea liceului, își dorea să devină inginer silvic. Cu toate acestea, destinul l-a condus către o carieră didactică, iar absolvirea Facultății de Fizică din București, cu o dublă specializare în fizică și chimie, a reprezentat pasul decisiv pe acest drum.

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Profesorul și-a început cariera în județul Hunedoara, iar ulterior a ajuns în județul Alba, obținând postul prin concurs, după căsătoria sa, la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. A petrecut 11 ani în calitate de profesor în această instituție, iar ulterior a transferat experiența și pasiunea sa la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, unde a rămas timp de 31 de ani.

Unul dintre aspectele care l-au determinat pe dascăl să se axeze predominant pe predarea fizicii a fost talentul și pasiunea elevilor săi pentru această disciplină. Prin intermediul său, au ieșit din școală viitori profesori universitari de fizică, 460 de medici și 1600 de ingineri de concepție. Până în anii ’90, învățământul românesc a pus accent pe performanță în domeniul fizicii, însă, din păcate, calitatea acestuia a scăzut în timp din cauza lipsei de disciplină a elevilor și a dascălilor care nu au avut cunoștințele necesare pentru a oferi o educație de calitate.

A fost implicat activ în Comisia Națională de Fizică timp de 18 ani, contribuind la dezvoltarea și promovarea acestei discipline în învățământul din România. În ciuda provocărilor, acesta a rămas în învățământ deoarece a găsit în meseria sa o sursă de satisfacție și a reușit să facă performanță din ea. Timp de 16 ani, a lucrat la o culegere de probleme, demonstrând dedicare și pasiune pentru transmiterea cunoștințelor.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a: 2022, 2021

Cu toate că a ajuns la vârsta de pensionare, profesorul Brânzan Ion a fost căutat pentru a reveni la catedră, întrucât exista o nevoie acută de cadre didactice calificate. Din dragoste pentru educație și elevi și a donat cărți în valoare de aproximativ 20.000 de euro la biblioteca Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș

Profesorul observă cu îngrijorare că tinerii nu mai aleg să devină profesori în domeniul științelor exacte, întrucât  sunt discipline dificile și partea financiară a profesiei nu mai reprezintă o motivație suficientă. De asemenea, subliniază că disciplina muncii a suferit în ultimii ani, iar pentru a reda strălucirea învățământului românesc este nevoie de o selecție riguroasă a elevilor și, în primul rând, de profesori dedicați și bine pregătiți.

A fost recunoscut la nivel național pentru rezultatele obținute la olimpiade și a rămas prieten cu numeroși elevi, care îi datorează înțelegerea și sprijinul în dezvoltarea lor. În toată activitatea s-a considerat „țăran școlit”, a cărui deviză a fost „răbdarea taie fierul!”.

Iulian URSALEȘ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea