România, în topul consumului de alcool: Bărbații români „domină” clasamentul european
România, în topul consumului de alcool: Bărbații români „domină” clasamentul european
Un raport recent arată că bărbații din România domină clasamentul european al consumului de alcool, depășindu-și concurența într-un mod clar. Aproximativ 60% dintre bărbații români se engagează în consumul excesiv de alcool, consumând mai mult de șase pahare de vin sau halbe de bere într-o singură întâlnire cu prietenii.
Fenomenul cunoscut sub numele de „binge drinking” devine tot mai frecvent în rândul românilor, referindu-se la consumul rapid de peste 60 de grame de alcool pur într-un interval scurt de timp, echivalentul a șase pahare de vin sau halbe de bere.
În ceea ce privește consumul de alcool, femeile din România rămân în umbră față de bărbați, depășindu-ne doar cu un procent mediu european, conform unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Pe plan european, doar danezii ne întrec în acest capitol, iar țări precum Turcia, Italia și Grecia se disting prin cel mai mic procentaj de cetățeni care consumă alcool în mod excesiv.
Dacă am realiza un top al preferințelor românilor în materie de alcool, berea ar câștiga cu siguranță, reprezentând 74% din consumul total. Vinul ocupă locul doi, cu 22%, în timp ce băuturile spirtoase sunt preferate de doar 5% dintre consumatori.
Cu toate că gusturile s-au rafinat, românii păstrează o preferință pentru alcoolul produs în gospodărie, având în vedere nivelul mai accesibil al prețurilor. Tudor Furir, vicepreședintele Asociației Patronale Spirits România, explică: „Băuturile spirtoase au un nivel de preț mai ridicat, suntem afectați de creșterile succesive de accize. Alcoolul produs în gospodărie reprezintă aproximativ 50% din totalul consumului de băuturi spirtoase.”
Românii consumă adesea băuturi alcoolice în diverse situații, fie că este vorba de bucurie sau tristețe. Pentru unii, alcoolul devine un refugiu în momentele dificile, în timp ce pentru alții reprezintă o modalitate de socializare. Consumul de alcool devine astfel un factor care facilitează comunicarea și face conversațiile mai interesante.
Cu toate că în ultimul deceniu, consumul de alcool pe cap de locuitor a scăzut în multe țări din vest, în România acesta a crescut cu aproximativ un litru. Astfel, țara noastră se situează acum la un consum de aproximativ 11 litri de alcool pe cap de locuitor pe an.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui