Rămâi conectat

Actualitate

Astăzi se sărbătorește Halloween 2023! Ce tradiții și obiceiuri există în seara aceasta. De ce se fac cadouri dulciuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi se sărbătorește Halloween 2023! Ce tradiții și obiceiuri există în seara aceasta. De ce se fac cadouri dulciuri

Halloween, această festivitate cu rădăcini celtice, a găsit o adopțiune largă în diverse culturi din lumea occidentală, câștigând popularitate în special în secolul al XIX-lea, odată cu sosirea imigranților irlandezi în Statele Unite ale Americii.

Halloween, cu data sa de 31 octombrie, este sărbătorit într-un mod diferit în funcție de țară – de exemplu, în Suedia, acesta are loc în prima sâmbătă din noiembrie.

Citește și:  MESAJE de HALLOWEEN. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN

Termenul „Halloween” provine din expresia engleză „All Hallows’ Even,” referindu-se la sărbătoarea creștină a tuturor sfinților, sărbătoare care se desfășoară pe 1 noiembrie în țările predominant creștine – catolice și protestante.

Halloween aduce cu el o varietate de activități specifice, cum ar fi purtarea de costume tematice, colindatul, sculptarea dovlecilor în forma de felinare, jocuri de noroc și vizitarea unor locuri considerate bântuite. În această zi, copiii se transformă în vrăjitori, mumii sau alte personaje și merg din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), cu amenințarea că, dacă nu primesc dulciuri, vor juca o farsă persoanei care-i colinde. În alte țări, Halloween-ul este sărbătorit prin parade și carnavaluri.

Din perspectivă istorică, sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, se marca Ziua Pomona, în cultura celtică se desfășura festivalul Samhain, în timp ce în creștinism a apărut sărbătoarea Tuturor Sfinților, potrivit History.com.

Potrivit cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai adesea asociat cu festivalul celtic Samhain, ceea ce înseamnă „sfârșitul verii” în limba irlandeză veche. Acest festival marca sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și era, uneori, considerat „Anul Nou Celtic”.

Celticii antici credeau că, în ziua de Samhain, granița dintre lumea noastră și cea de dincolo se subția, permițând spiritelor, atât bune cât și rele, să treacă. Strămoșii erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau alungate. Se credea că purtarea de costume și măști îi va ține la distanță pe spiritele malefice, deoarece oamenii se deghizau în aceste spirite pentru a le evita. În Scoția, tinerii se îmbrăcau în alb și își acopereau sau înegreau fețele pentru a interpreta rolul spiritelor.

CITEȘTE ȘI: Halloween – Data când se sărbătorește și ce semnificație are • Obiceiuri si superstitii de Halloween

Samhain a fost, de asemenea, un moment de pregătire pentru iarnă, când se sacrificau animale pentru a asigura provizii pentru sezonul rece. Focurile de tabără aveau, de asemenea, un rol central în aceste festivități, toate celelalte focuri fiind aprinse de la un foc central. Oasele animalelor sacrificate erau aruncate în flăcări. Uneori, se aprindeau două focuri lângă altele, iar oamenii și animalele treceau prin ele ca parte a unui ritual de purificare.

Cu răspândirea noii religii creștine în Europa, sărbătoarea de 1 noiembrie a fost transformată în Sărbătoarea Tuturor Sfinților de către Biserica Romano-Catolică în anul 835. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hallowmas sau All Hallows, a fost celebrată în Irlanda și Scoția timp de mai multe secole și a fost adusă în America de Nord de către imigranții irlandezi și scoțieni în secolul al XIX-lea. Ulterior, sub influența americană, Halloween-ul s-a răspândit în alte țări în ultimele decenii ale secolului XX și începutul secolului XXI.

Termenul „Halloween” este o abreviere a expresiei „All-Hallows-Even,” care înseamnă „seara de dinainte de All Hallows.” În secolul al XX-lea, termenul a fost adesea scris „Hallowe’en,” eliminând litera „v” și scurtând cuvântul. Deși sintagma „All Hallows” este prezentă în engleza veche, conform Oxford English Dictionary, expresia „All-Hallows-Even” a fost documentată abia în anul 1556.

Halloween este o sărbătoare bogată în tradiții și obiceiuri fascinante care s-au dezvoltat de-a lungul timpului și s-au adaptat la diferite culturi și regiuni. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții de Halloween:

Costume și măști: Unul dintre aspectele definitorii ale Halloween-ului este purtarea de costume și măști. Oamenii de toate vârstele se deghizează în personaje înfricoșătoare, cum ar fi vrăjitori, vampiri, mumii sau zombi. Se spune că această tradiție are rolul de a alunga spiritele rele.

Trick or Treat: Un alt obicei popular de Halloween este „Trick or Treat” (Păcăleală sau dulciuri). Copiii se costumează și merg din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?” și așteptând să prime

ască dulciuri. Dacă nu primesc dulciuri, amenință că vor juca o farsă persoanei colindate. Acest obicei își are rădăcinile în vechile credințe celtice, care spuneau că spiritele rele pot fi alungate oferind dulciuri.

Jack-o’-lanterns: Sculptarea dovlecilor în forma de felinare, cunoscuți sub numele de Jack-o’-lanterns, este o tradiție populară de Halloween. Oamenii îndepărtează miezul dovleacului și sculptează fețe înfricoșătoare sau modele artistice în coaja acestuia, apoi îl luminează cu o lumânare în interior. Originile acestei tradiții se găsesc în mitul irlandez al lui Jack O’Lantern. Conform legendei, Jack a fost un om rău, blestemat să umble pe pământ pentru totdeauna cu un felinar în mână.

Colindatul: În unele regiuni, Halloween-ul este marcat prin colindat, o tradiție asemănătoare celei de Crăciun. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă, cântând colinde de Halloween și cerând dulciuri sau bani. Această tradiție este populară în special în Statele Unite și în Canada.

Vizitarea locurilor bântuite: Halloween-ul este momentul potrivit pentru a vizita locuri presupuse a fi bântuite. Mulți oameni se îndreaptă către case abandonate, cimitire sau alte locuri cu reputație înfricoșătoare. Există chiar parcuri tematice sau case bântuite special create pentru a oferi o experiență de Halloween înfricoșătoare.

Petreceri tematice: Organizarea de petreceri tematice este o altă tradiție populară de Halloween. Oamenii se adună în costume, decorează casele cu elemente înfricoșătoare și se distrează cu jocuri și activități specifice Halloween-ului.

Filme de groază: Halloween-ul este momentul perfect pentru a viziona filme de groază. Mulți oameni își petrec seara de Halloween vizionând clasicele filme de groază sau serii de filme înfricoșătoare. Această tradiție a devenit atât de populară încât există chiar festivaluri de filme de groază organizate în jurul acestei sărbători.

Astfel, Halloween continuă să fie o sărbătoare cu rădăcini adânci și tradiții bogate, care sărbătorește înfricoșătoarea și misterioasa lume a spiritelor și a monștrilor într-un mod captivant și distractiv.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea