Rămâi conectat

Actualitate

Reabilitarea unei clădiri monument istoric poate începe cu acordul proprietarilor care deţin peste 50%! Amendament la un proiect iniţiat de senatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reabilitarea unei clădiri monument istoric poate începe cu acordul proprietarilor care deţin peste 50%! Amendament la un proiect iniţiat de senatori

Un amendament la un proiect legislativ, inițiat de senatori PNL, cu privire la protecția monumentelor istorice, a fost adoptat tacit în Senat și aduce modificări semnificative în ceea ce privește autorizarea și execuția lucrărilor de construcții pentru reducerea riscului seismic sau reabilitarea clădirilor monument istoric sau aflate în zone protejate, care au mai mulți proprietari.

Amendamentul a fost propus de senatorul PNL Liviu Brătescu. Acesta vine ca răspuns la necesitatea de a interveni asupra unor clădiri cu valoare istorică sau aflate în zone protejate care necesită lucrări de consolidare din cauza riscului seismic. Problema apare atunci când o astfel de clădire are mai mulți coproprietari, deoarece, în prezent, autorizarea lucrărilor de construcții nu poate fi inițiată decât cu acordul unanim al tuturor coproprietarilor. În multe situații, obținerea acordului este aproape imposibilă, mai ales atunci când proprietarii nu sunt organizați într-o asociație de proprietari.

O altă modificare adusă de amendament se referă la autorizațiile de construcție pentru lucrările de consolidare, reabilitare, restaurare sau reconstrucție a clădirilor clasate ca monumente istorice sau aflate în zone protejate. Conform amendamentului, aceste autorizații vor fi emise în regim de urgență, conform legislației existente.

Un alt amendament propune că, în cazul în care proprietarul unui bun cu valoare culturală nu își îndeplinește obligațiile legale, punând în pericol monumentul istoric, autoritățile publice locale, județene sau Ministerul Culturii pot interveni pentru a scoate clădirea din pericol și pentru a o conserva, fără a aștepta acordul proprietarului. Cheltuielile aferente intervenției pot fi recuperate ulterior de la proprietar.

Scopul modificărilor propuse este de a facilita intervenția statului în protejarea patrimoniului cultural în interes public, conform legislației europene din domeniu. Propunerea legislativă va fi dezbătută și votată în Camera Deputaților, care este forul legislativ decizional în acest caz. Adoptarea acestor modificări ar putea reprezenta un pas semnificativ în protejarea și conservarea clădirilor istorice și a zonelor protejate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reduceri de 20% pentru călătoriile cu trenul în mai multe ţări europene: Anunțul CFR Călători CFR Călători a anunțat joi că se acordă reduceri de 20% în perioada 4 – 18 iulie celor care cumpără Interrail Global Pass sau One Country Pass, abonamente pentru călătorii cu trenul în ţările europene, cu valabilitate începând din 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea