Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Indemnizații internship 2023: Companiile vor fi obligate să plătească mai mulți bani persoanelor aflate în stagii de practică

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Indemnizații internship 2023: Companiile vor fi obligate să plătească mai mulți bani persoanelor aflate în stagii de practică

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Companiile care angajează persoane pentru stagii de practică sunt ogligați, conform legii, să ofere o compensație financiară.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Fiecare contract de stagiu de practică trebuie înregistrat într-un registru special al autorităților și trebuie să respecte cerințele privind salariul minim pentru astfel de stagii. Deoarece salariul minim a crescut pentru a doua oară în 2023, indemnizația minimă pentru stagii de practică a crescut și ea automat începând cu această toamnă.

Conform Legii privind stagii de practică nr. 176/2018, firmele și autoritățile care încheie contracte de stagiu de practică cu tineri cu vârsta de cel puțin 16 ani sunt obligate să le asigure o compensație financiară pentru aceste stagii. În caz contrar, acestea riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

La cât a ajuns indemnizația

Suma minimă a compensației pentru stagii de practică trebuie să fie de cel puțin 50% din salariul minim brut, dar se calculează proporțional cu numărul de ore lucrate (maxim 40 de ore pe săptămână, conform legii). Începând cu ianuarie 2023, suma minimă a compensației este de cel puțin 1.500 de lei, în timp ce salariul minim brut a fost 3.000 de lei până recent. Cu toate acestea, începând cu 1 octombrie, odată cu o nouă creștere a salariului minim brut (care a ajuns la 3.300 de lei), suma compensației pentru stagiari a crescut la 1.650 de lei.

Este important de menționat că un stagiu de practică trebuie să fie reglementat printr-un contract, altfel angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Aceste contracte trebuie înregistrate într-un registru special.

De asemenea, este important de precizat că termenii „stagiu de practică” și „stagiar” nu sunt echivalenți în cadrul legii. Există o lege care reglementează stagiile de practică, așa cum există și o lege care reglementează stagiile pentru absolvenții de învățământ superior. Există diferențe semnificative între cele două tipuri de reglementări.

Cine poate fi angajat pentru internship

Un stagiu de practică se referă la o persoană cu vârsta de cel puțin 16 ani care dorește să-și dezvolte abilitățile profesionale și experiența într-o organizație gazdă, indiferent dacă este sau nu absolvent al unei facultăți și dacă are sau nu experiență profesională. Această persoană semnează un contract conform Legii nr. 176/2018 cu organizația gazdă (care poate fi o firmă privată sau o autoritate/instituție publică). Entitățile care angajează stagiari fără un contract riscă amenzi de până la 20.000 de lei, deoarece acest lucru este considerat muncă la negru. Durata maximă a unui contract de stagiu de practică este de șase luni sau 720 de ore în total.

De asemenea, este posibil ca un contract de stagiu de practică să devină ulterior un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Legea privind stagii de practică oferă un stimulent financiar pentru firmele care fac această tranziție, sub forma unei prime de 1.000 de euro pentru fiecare stagiu de practică care devine un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu condiția ca aceeași persoană să devină angajată. Aceste prime pot fi solicitate de către firme de la stat, dar se acordă o singură dată, nu sunt recurente și trebuie solicitate într-un anumit interval de timp.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea