Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1, se află într-o stare avansată de degradare: Crăpături și desprinderi ale betonului la unul ditre piloni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1, se află într-o stare avansată de degradare: Crăpături și desprinderi ale betonului la unul ditre piloni

La nici 10 ani de la deschiderea circulatiei, viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1 Deva – Sibiu, este într-o stare avansată de degradare. Viaductul de la Aciliu se află pe lotul 3 al autostrăzii Orăstie – Sibiu, inaugurat cu „bâlbe” electorale, în anul 2014. El are o lungime de circa un kilometru și o înălțime de 74 metri, fiind cel mai înalt viaduct de autostradă din România.

Terenul argilos din zona Aciliu a generat numeroase probleme, o parte din autostradă fiind demolată și refăcută la puțin timp de la deschiderea traficului.

Primele defecțiuni ale viaductului de la Aciliu au fost sesizate încă din anul 2019 când au fost constatate degradări în zona culeelor, distrugerea completă a sistemului de evacuare a apelor, fisurarea grinzii de încadrare a protecției din piatră brută a taluzului, ravenele pe zona adiacentă viaductului și spălare a terasamentului în zona DC 71 – drumul către Aciliu.

YouTube video

Degradarea viaductului a fost amplificată, urmare a cutremurelor din anul 2023, dar și din cauza faptului că nu a fost reparat sistemul de scurgere a apelor.

Reporterii de la ziarulunirea.ro au realizat o filmare din dronă care surprinde starea avansată de degradare a viaductului. Asa cum se poate observa, pe pilonul 11 de pe sensul de mers Sebeș – Sibiu sunt fisuri, în special în partea de sus.

De asemenea, distrugerea aproape completă a sistemului de scurgere a apelor a cauzat crăpături imense, unele ajungând până la 2 metri adâncime de formă aproape circulară în zona pilonului fisurat. Teoretic aceste crăpături de suprafață (până la 2 metri), ale pământul argilos nu ar trebui să cauzeze probleme întrucat piloții sunt forați la adâncimi cu mult mai mari, stratul de argilă superficial netrebuind să afecteze integritatea pilonilor.

Cu certitudine la mai puțin de 10 ani de la deschiderea circulației, cel mai înalt viaduct de autostradă din România este într-o stare avansată de degradare, existând riscul ca deteriorarea acestuia să devină tot mai gravă.

Expetiză extinsă a viaductului

Se pregătește acum o expertiză extinsă pentru viaduct. Pănă la ora actuală nu sunt probleme de stabilitate a viaductului. Dar trebuie să vedem exact dacă și ce probleme sunt în mod real ca să putem interveni preventiv

În baza expertizei se va realiza o DOCUMENTAȚIE DE AVIZARE A LUCRĂRILOR DE INTERVENȚII (D.A.L.I.) care va specifica toate lucrările necesare asigurării stării de viabilitate a viaductului, a declarat pentru ziarulunirea.ro Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR

Scurgerile sunt elemente expuse deteriorii din cauza faptului că “lucrează” într-un mediu umed, iar in perioadele de iarnă sunt expuse agenților degivranți utilizați pentru combaterea poleiului și a gheții, a mai spus reprezentantul CNAIR.

Chiar dacă momentan nu s-a scris despre o eventuală închidere a circulației pentru realizarea reparațiilor, e clar că viaductul necesită intervenții, de întreținere și reparații constante. Așa cum declară reprezentanții CNAIR, la momentul actual, viaductul nu prezintă probleme de stabilitate, dar trebuie să se intervină preventiv!

Având în vedere la cât au crescut valorile de trafic față de anul 2014 (n.r – anul inaugurării), închiderea traficului pe autostradă între Apoldu și Săliște ar crea ambuteiaje de neimaginat pe drumul național.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea