Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra
Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra
În câteva localități din Alba, unde poluarea a fost mare, este posibilă pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalități.
Citește și: Pensii 2023 | Pensia anticipată: Care sunt actele necesare pentru dosarul de pensionare
La ora actuală, Legea 263/2010 prevede că vârstă standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute de lege.
În privința stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în lege.
Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate
Pensionare cu reducerea vârstei cu 2 ani
În situația în care o persoană se încadrează în dispozițiile prevăzute la art. 65 alin.(5) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, respectiv locuiește neîntrerupt cel puțin 30 de ani în zonele afectate menționate la respectivul alineat, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, aceasta are posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, respectiv să poată solicită pensie pentru limita de vârstă la împlinirea vârstei de 63 de ani.
În cuprinsul acestui art. 65 alin.(5) sus-menționat sunt menționate expres și Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocolis, Roșia Montană și Zlatna din județul Albă, însă localitatea Cugir nu este expres menționată.
Citește și: Recalculare pensii 2023: Milioane de români vor încasa mai mulți bani
Totodată, potrivit art. 54 alin.(5) din HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 5 la aceste norme.
Adeverința se obține în urma depunerii unei cereri la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de care aparține solicitantul. Cererea va cuprinde obligatoriu informații referitoare la dată și locul nașterii, prenumele părinților, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii