Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Castelul de la Zlatna găsit în stare deplorabilă de un vlogger de călătorie: „Semne ale folosirii încăperilor pe post de grajd”

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Castelul de la Zlatna găsit în stare deplorabilă de un vlogger de călătorie: „Semne ale folosirii încăperilor pe post de grajd”

Castelul de la Valea Dosului – Zlatna, celebru pentru scenele de război filmate aici de Sergiu Nicolaescu pentru pelicula „Noi, cei din linia întâi” este într-o stare deplorabilă. O spune un vlogger de călătorie din București, Gheorghe Vișan, care s-a aventurat în încăperile castelului.

„Zlatna, Izvorul Ampoiului (Valea Dosului), Alba. O filă de istorie a locului ce vorbește printr-un castel. Părăsit, dar încă impresionant. Construit de un prim-ministru al României. Folosit ca palat administrativ pentru uzina de mercur care a funcționat în zonă. Tabără de vară pentru pioneri, sediu de școală sau parte a unei unității militare pe timpul comuniștilor. Platou de filmare, în 1985, pentru filmul „Noi cei din linia întâi”. Pe scurt, castelul de la Izvorul Ampoiului, un monument arhitectonic ce încă așteaptă să fie salvat de la distrugere.

YouTube video

Am vizitat recent acest castel situat pe drumul care leagă Alba Iulia de Zlatna și Abrud. Lucru care vă sfătuiesc să nu-l faceți, dacă ajungeți aici, din cauza numeroaselor pericole ce pândesc la tot pasul! Poate n-aș fi intrat în grădina acestuia, dacă poarta nu era deschisă, mai ales că, în prezent, se află în proprietate privată. Sincer, m-a atras atât istoria lui, cât și curiozitatea de a vedea cum arată în interior. Castelul a fost construit în stil neoromânesc, între anii 1936 – 1939, din inițiativa lui Grigore Gigurtu (prim-ministru al țării în timpul lui Carol al II-lea).

Inițial, clădirea a fost folosită ca reședință de vară și birouri administrative pentru cei care se ocupau cu afacerile miniere din zonă. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă, construcția a servit ca şcoală şi pentru tabere şcolare în timpul verii. La începutul anilor ’80, clădirea a intrat în administrarea unei unităţi militare.

În anul 1985, aici au fost filmate scene din filmul regizat de Sergiu Nicolaescu: „Noi, cei din linia întâi”. Unele scene au presupus incendierea castelului. Atunci s-au produs mari distrugeri. Apoi, mai bine de 20 de ani, nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de Consiliul Județean Alba şi, în anul 2003, a fost scos la vânzare. În prezent, clădirea aparține celebrului lanț hotelier ,,Hilton”, care intenționează să-l reabiliteze și să-l introducă în circuitul turistic.

Deocamdată, la interior, aspectul este dezolant. Uși și geamuri sparte, ferestre distruse, tavane și scări prăbușite, semne ale folosirii încăperilor castelului pe post de grajd pentru animale. O imagine tristă, ca o palmă dată pe obrazul românilor… Ca de atâtea ori!”, a scris Gheorghe Vișan pe Facebook.

Sursa: Facebook – Gheorghe Vișan HaiLaDrum


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU la un autoturism în Cistei: Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la un autoturism în Cistei: Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială Un incendiu a izbucnit duminică noaptea la un autoturism în Cistei. Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială. Citește și: Doi oameni ai străzii, judecați pentru incendiul care a distrus sala „1 Mai” din Alba Iulia Garda de intervenție Blaj intervine cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea