Marius Hațegan: USR și PSD, concurs de mutat drobul de sare. Afirmații halucinante
Marius Hațegan: USR și PSD, concurs de mutat drobul de sare. Afirmații halucinante
Mă bucur că Ocna Mureș este din nou în atenția oamenilor politici ai României, și mai ales în atenția unui consilier judetean si un senator din județul Alba. Vă mulțumesc pentru că vă gândiți și la ocnamureșeni, chiar dacă nu totdeauna cu gânduri curate ori cinstite.
Din păcate, aceste personaje se trezesc vorbind din auzite sau din proastă inspirație (sau rea intenție).
Pentru că e vorba de Ocna Mureș, o să repet pentru aceste personaje politice efemere ceea ce spunem și repetăm de ani de zile, noi cei din Consiliul Județean și colegii din Primăria Orașului Ocna Mureș, despre istoria orașului și despre Băile Sărate. Și vom repeta până vor pricepe (sau vor înțelege) și ei.
Sarea se extrage în Ocna Mureș de peste 2000 de ani. La început a fost exploatare de suprafață, apoi s-a făcut exploatare uscată în galerii (adică se spărgeau bulgări de sare), apoi prin sonde cu dizolvarea sării în adâncime. Pentru corecta lor informare, la Ocna Mureș au fost primele sonde subterane (adică în galeriile subterane) de extragere prin procedeu umed a sării din România. Abia apoi au răsărit sondele de exploatare aflate la suprafață.
Procedeul umed de extragere a sării înseamnă că se bagă apă în adâncime (adică în masivul de sare, care la Ocna Mureș are puritate de minim 98% în minereu) și apoi se extrage saramura (cu o concentrație cam de 310-314 g sare/litru apă) care este folosită pentru obținerea sării prin, de exemplu, recristalizare. Adâncimea de exploatare a sării prin dizolvare este de minim 950 m.
În momentul de față există sonde care încă sunt sub presiune în câmpul de sonde din centrul orașului, dar și în câmpul de sonde din Războieni-Cetate. Pentru cine nu știe, Războieni-Cetate este sat aparținător UAT Ocna Mureș, situat la câțiva km (cam 4) de centrul orașului Ocna Mureș.
Toate cele menționate mai sus sunt pentru a clarifica următoarele afirmații ale personajelor respective:
1. Afirmația falsă și de-a dreptul aberantă a respectivului consilier județean că în Ocna Mureș nu este apă sărată. Dacă ai sare, ai și apă sărată, iar rezervele de sare ale câmpurilor de sonde din Ocna Mureș depășesc 100 milioane tone de sare (mod de calcul: se iau dimensiunile diapirelor de sare, se calculează ca volum de piramide și se consideră volum real de sare o treime din volumele rezultate, etc).
2. Nu este nevoie de sursă de apă supraterană pentru a avea apă sărată în bazinele Băilor Sărate Ocna Mureș. Cunoscătorii de istorie a exploatării sării în Ocna Mureș știu că apa sărată este adusă la suprafață prin diferite procedee, ca de exemplu cu ajutorul unor sonde care folosesc procedeul de dizolvare a sării la adâncimi mari (950 m și peste). Ce ziceți, domnule consilier județean, înainte de a face vreo afirmație, mai citiți și dumneavoastră ceva istorie, vă mai informați și dumneavoastră ca să nu vă mai faceți de… râs cu halucinații preelectorale?
3. Apa sărată din bazinele Băilor Sărate Ocna Mureș nu este adusă de la Ocnișoara, așa cum afirmă cetățeanul… consilier județean respectiv, ci de la sondele din câmpurile de sonde din Ocna Mureș. Adică de la aproape 1 (un) km, că doar nu era să se construiască Băile Sărate direct pe câmpul de sonde, în lacurile existente acolo…
4. Investiția Băile Sărate Ocna Mureș nu este o investiție de dragul sau din ambiția primarului sau a Consiliului Județean, ci o investiție care duce mai departe un nume care în perioada interbelică era printre primele 3 din România. Nici atunci nu era apă sărată în Ocna Mureș și se aducea de la Ocnișoara?
Băile Sărate Ocna Mureș reprezintă un nume și un brand vechi , cu tradiție de peste 130 de ani. Pe atunci oamenii făceau băi reci și calde cu apă sărată în putini mari, de lemn. Nici atunci nu era apă sărată în Ocna Mureș și se aducea de la Ocnișoara?
Toate aceste informații au fost spuse de nenumărate ori în ultimii 8 ani pe toate canalele de informare (radio, TV, mediu online etc). Faptul că se fac afirmații de genul „în Ocna Mureș nu există apă sărată” denotă o lipsă crasă de informare a unora.
Pentru orice informație legată de istoria așezării Ocna Mureș în general, a Băilor Sărate în special, oricine poate fi informat în scris sau chiar la fața locului, în timpul unei vizite la Ocna Mureș.
Oricine este așteptat cu drag la Băile Sărate Ocna Mureș!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi