FOTO| Desertul ”Veta Biriș și fetele de la Căpâlna”, un nou preparat delicios de la Chef Toma: Mod inedit de a promova tradițiile populare românești
Chef Toma, cunoscutul bucătar al Cetății Alba Carolina ne uimește și în 2023 cu ideile inedite și preparatele delicioase pe care le gătește. De data aceasta, desertul pe care albaiulianul l-a pregătit este dedicat unei artiste a folclorului românesc, interpreta de muzică populară Veta Biriș, dar și grupului Fetele de la Căpâlna.
Și când omul nu are ce face, își găsești de lucru, așa și bucătarului Cetății i-a venit ideea de a dedica un desert doamnei Veta Biriș, într-o noapte pe la ora 4.00, în timp ce urmărea emisiunea Tezaur folcloric, pe telefon. Iubind muzica populară și pe Veta Biriș, acesta a decis să își exprime respectul și admirația cum știe el mai bine, creând un desert inedit.
”Urmăream pe telefon Tezaur folcloric, eu fiind un mare iubitor de tradiții. Și dau peste videoclipul doamnei cu Fetele de la Căpâlna. Imediat mi-a venit ideea! Ce-ar fi să fac un desert cu ceea ce am văzut în videoclip? Și așa s-a născut acest desert”, povestește chef-ul.
Astfel, bucătarul Cetății a creat un desert fin, elegant, cu bun gust și rafinament. Este un mouse de ciocolată cu cireșe amare, învelit în ciocolată amăruie și acoperite cu o pastă de migdale negru cu alb, care imită costumul popular. Pălăriile sunt din ciocolată alba, frunze de măcriș și panseluțe.
”Am avut onoarea să îl dăruiesc doamnei Veta Biriș. A fost foarte apreciat de aceasta. Cu desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna am vrut să promovez tradițiile noastre populare pe care tinerii din ziua de astăzi nu le mai știu. Sunt mândru de acest desert”, mai spune Cosmin Toma.
Chef-ul a mai dedicat și alte deserturi artiștilor români care s-au bucurat enorm de preparatele care le poartă numele: ”Am făcut deserturi pentru Andra, Smyle, Inna, Delia, Trei Sud Est, Alex Velea cu Antonia. Și toate aceste deserturi au fost primite cu drag de către artiști dar și gustate și apreciate.”
Desertul Veta Biriș și fetele de la Căpâlna o să apară în ceea mai mare carte de bucate pe care Chef Toma intenționează să o realizeze în această primăvară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii