Ajutor pentru copiii români ai căror părinți lucrează în străinătate: Ce prevede proiectul de lege
Ajutor pentru copiii români ai căror părinți lucrează în străinătate: Ce prevede proiectul de lege
Copiii românilor care sunt plecați la muncă în afara țării pot primi ajutorul autorităților statului și al organizațiilor neguvernamentale, potrivit unei noi inițiative legislative a Parlamentului.
Potrivit unei statistici a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la sfârșitul anului trecut în România se înregistrau peste 7000 de copii aflați în stare de vulnerabilitate (cu risc de sărăcie și excluziune socială) cauzată de plecarea părinților la muncă în străinătate.
O mare parte dintre minorii lipsiți de protecția directă a părinților nu au parte nici măcar de o masă completă pe zi și se află în pragul abandonului școlar, potrivit statisticilor realizate de organizația „Salvați Copiii”.
Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă prin care reglementează posibilitatea ca mai multe tipuri de entități să acceseze fonduri nerambursabile europene, locale sau naționale pentru a implementa programe de ajutor pentru minorii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Programele vor putea fi inițiate și gestionate de instituții publice sau organisme neguvernamentale și vor putea include mai multe tipuri de acțiuni dedicate copiilor:
servicii de suport educațional și psihologic;
activități extracurriculare de recreație, precum tabere școlare;
activități de evaluare și consiliere vocațională;
sprijin material pentru rechizite și hrană, dar și cazare sau decontarea transportului la și de la școală;
sprijin acordat copiilor vulnerabili și pentru familiile acestora, pentru fiecare caz particular;
consiliere parentală pentru persoanele în a căror grijă se află în acest moment minorii.
Concret, autoritățile care vor putea implementa astfel de programe sunt:
instituțiile de învățământ;
medicii de familie și unitățile spitalicești;
organizațiile neguvernamentale acreditate în domeniul protejării drepturilor copilului;
cultele recunoscute.
„O potenţială sursă de finanţare nerambursabilă o constituie Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, respectiv din cadrul Priorităţii P02 Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii – zona rurală, cu o alocare totală de 150 milioane euro, din sursa FSE+, în această alocare fiind inclusă şi categoria copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate în cadrul categoriilor de copii aflaţi in stare de vulnerabilitate”, explică inițiatorii propunerii legislative. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să fie votată de Camera Deputaților, promulgată de Președinte, ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă Meteorologii ANM au emis miercuri, 14 mai 2025, o informare meteo de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, mixte la munte și răcire accentuată, valabilă în intervalul 15 mai, ora 08.00 – 17 […]
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică Furnizorii de energie elecrică sunt obligați, conform noului ordin emis recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), să le transmită clienților săi, până pe data de 10 iunie 2025, mai […]