Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Un urs jucăus s-a pus la moțăit, într-o pădure din Apuseni: „După o masă copioasă merge un somn de voie”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Un urs jucăus s-a pus la moțăit, într-o pădure din Apuseni: „După o masă copioasă merge un somn de voie”

În această perioadă rece a anului, urșii sunt activi, dat fiind că zăpada s-a lăsat așteptată. Abia în ultimele zile s-a depus un strat de zăpadă în Munții Apuseni.

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni (PNA) au publicat fotografii recente cu un urs jucăuș, care se pregătea de somn. „După o masă copioasă ar merge un somn de voie”, remarcă cei de la administrația PNA.

Ursul brun (Ursus arctos) este un animal deosebit de puternic, aparţinând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălţime la greabăn de până spre 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate.

Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul şi puful.

Greutatea poate varia în funcţie de starea de sănătate, de sex, vârstă şi sezon (toamna aceştia au o greutate mai mare, înainte de a intra în hibernare decât primavara, la ieşirea din bârlog).

Femelele sunt în general mai mici decât masculii, au picioare puternice, gât scurt, bot trunchiat, blana cu păr scurt, iar simţul mirosului – mult mai puternic decât văzul. Culoarea blănii lui variază după timp şi vârstă, de la cafeniu, cafeniu-gălbui, cafeniu-roşcat, până aproape de negru.

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes naţional, întinsă pe teritoriile administrative ale judeţelor Alba, Cluj şi Bihor, în partea central-estică a Munţilor Apuseni. Cu o suprafaţă de 75.784 hectare, adăposteşte mai multe specii de animale, păsări, peşti şi reptile.

Iată câteva recomandări transmise turiștilor: informați-vă din surse oficiale cu privire la regulile ce trebuie respectate într-o arie protejată; nu vă abateți de la traseele turistice semnalizate; folosiți doar drumurile deschise circulației publice; camparea și aprinderea focului se face doar în locurile permise; lăsați doar pașii în urma voastră – fără deșeuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea