Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou
Inflația scade în Europa dar prețurile în România cresc în continuare: Țara noastră, la coada clasamentului din nou
Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 11,1% în noiembrie 2022, în scădere de la 11,5%, în octombrie. Cu un an mai devreme, rata era de 5,2%.
Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).
După luni de creștere de la un nivel ridicat la altul, prețurile energiei au dat semne de încetinire, deoarece stocurile de gaze naturale din Uniunea Europeană au rămas ridicate și temperaturile blânde.
Deși a rămas cel mai puternic motor din spatele inflației din zona euro, creșterea anuală a prețului energiei a fost de 34,9 la sută în noiembrie, în scădere față de 41,5 la sută, cu o lună mai devreme. Cu toate acestea, prețul alimentelor a urcat ușor, la 13,6% în cursul anului până în noiembrie.
În general, așa-numita rată a inflației de bază, care exclude alimente și energia, a fost constantă la 5%. Se așteaptă ca acestă rată să afecteze factorii de decizie atunci când vor ține ultima întâlnire a anului 2022. Economiștii au spus că, deși datele din noiembrie au semnalat o inversare după luni de creștere a prețurilor de consum pentru blocul monetar comun al Europei, situația a rămas precară.
În România, în schimb, indicele prețurilor de consum a crescut de la o lună la alta. Mai exact, de la 13,5% până la 14,6% a crescut acest indice al prețurilor de consum în țara noastră.
Așadar, potrivit datelor oficiale, în luna noiembrie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (23,1%), Letonia (21,7%), Estonia și Lituania (ambele cu 21,4%). Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației în luna noiembrie au fost Spania (6,7%), Franța (7,1%) și Malta (7,2%).
Ca referință, Banca Națională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]
Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune
Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune. […]
Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere
Rabla pentru tractoare 2025: A fost publicată lista cu dealerii validați. Care sunt documentele pentru înscriere Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista cu dealerii validați în cadrul Programului „Rabla pentru tractoare” 2025. Sunt în total 120 de dealeri validați. Citește și: Programul Rabla pentru tractoare 2025: Solicitanții pot aplica online, pe site-ul AFM. […]