Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Procurorii militari români se alătură oficial echipei internaționale care investighează crimele de război comise de Rusia, în Ucraina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Procurorii militari români se alătură oficial echipei internaționale care investighează crimele de război comise de Rusia, în Ucraina

România se alătură oficial echipei internaționale care investighează crimele de război, comise de Federația Rusă, odată cu invadarea Ucrainei.

Procurorii militari de la București au identificat și audiat peste o sută de victime rănite de militarii ruși care au ajuns în spitalele de la noi. Iar printre probele ce vor sta la baza unui posibil proces la Curtea Penală Internațională sunt mărturii, și imagini terifiante.

Ucrainenii care au stat de vorbă cu procurorii militari din Parchetul General au fost împuşcaţi sau surprinși de explozii. Mărturiile lor au dus chiar la identificarea unora dintre agresori.

Gabriela Scutea, Procurorul General al României: ”Avansăm pe zona probe materiale, în sensul urmelor de proiectile create pe autoturisme, pe bunuri personale ale persoanelor, inclusiv trebuie să verificăm dacă din intervențiile chirurgicale care se efectuează pentru persoane rănite venite din Ucraina se recuperează proiectile”.

După invadarea Ucrainei, la EUROJUST a fost înființată o echipă comună de investigație, la inițiativa Ucrainei, Lituaniei și Poloniei. Ulterior, s-au alăturat Estonia, Letonia și Slovacia. România va deveni joi, oficial, al șaptelea stat membru al acestei echipe de investigatori internaţionali, numită Joint Investigation Team, după ce Procurorul General Gabriela Scutea va semna, la Haga, actele de aderarare.

Gabriela Scutea: ”Al doilea punct important al JIT se referă la colectarea de probe materiale, în sensul colectării de imagini – video și fotografii – pe care persoanele pot să le aibă și care pot să rezolve elemente de identificare a unităților armatei ruse care operează pe teritoriul Ucrainei”.

Mărturiile strânse de procurorii români, dar și expertizele medico-legale vor fi traduse în limbile celorlalte state şi puse la dispoziția celor care participă la investigația europeană. Cel mai probabil, crimele de război ale rușilor vor fi judecate de Curtea Penală Internațională.

Odată cu aderarea României la echipa internațională de investigație, procurorii militari de la București vor putea face cercetări pe teritoriul altor țări, referitoare la crimele de război comise de armata Federației Ruse în Ucraina. Așa cum procurori din statele semnatare ale înțelegerii vor putea veni în România să își facă propria anchetă.

Toate costurile anchetei vor fi suportate din bugetul echipei internaționale de investigație.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO |  ATAC terorist la un târg de Crăciun din Germania: 11 persoane decedate și peste 60 rănite. Un cetățean sirian a fost arestat

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO |  ATAC terorist la un târg de Crăciun din Germania: 11 persoane decedate și peste 60 rănite. Un cetățean sirian a fost arestat O maşină a intrat într-un grup de oameni la târgul de Crăciun din oraşul Magdeburg, în centrul Germaniei, vineri seara, relatează DPA. Poliţia l-a arestat pe şofer, potrivit unor surse guvernamentale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea