Tichete pentru persoanele cu handicap: Câte vouchere primesc și cum vor putea fi folosite
Tichete pentru persoanele cu handicap: Câte vouchere primesc și cum vor putea fi folosite
Proiectul de lege care prevede ca persoanele cu handicap să poată beneficia anual de șase tichete valorice pentru terapie bazată pe sport a fost adoptat de către Senat. Tichetele vor fi acordate la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al personei adulte cu handicap.
Senatorul USR, Irineu Darău: „Aceste tichete se vor acorda din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate la recomandarea medicului de familie sau medicului specialist, pe baza programului individual de recuperare fizică sau psihică. Mişcarea şi sportul sunt importante la orice vârstă, evident, adaptate fiecărei persoane, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu dizabilităţi, care pot înregistra progrese notabile ca urmare a practicării unui sport sau efectuării unor exerciţii adaptate condiţiei lor.”
Propunerea este iniţiată de parlamentari PNL, iar documentul merge la Camera Deputaţilor pentru vot decizional, transmite Rador.
Un număr de aproximativ 63.000 de vouchere sociale au fost blocate, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a constatat că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei, a anunţat, luni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
„Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc şi celor înregistrate din pensii. (…) La fiecare tranşă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF şi cei care cumulează venituri şi din alte surse şi depăşesc pragul de 1.500 de lei sunt eliminaţi. (…) Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare şi dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei, la Palatul Parlamentului.
În ce priveşte costul voucherelor, Boloş a oferit asigurări că 50% va fi suportat din bani europeni, iar 50% din fonduri naţionale. El a menţionat că familiile vulnerabile ar urma să beneficieze în continuare de vouchere sociale, în situaţia prelungirii valabilităţii acestora, dar că persoanele cu venituri peste pensia minimă socială se consideră că nu fac parte din categoria de sărăcie extremă.
„Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilităţii voucherelor sociale îl facem, dar cred eu că nu vor mai fi voucherele acordate pentru toate categoriile de beneficiari care au fost până acum în legislaţie. (…) Adică, cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt consideraţi, din punct de vedere al comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă. (…) Familiile vulnerabile rămân în continuare”, a precizat ministrul Boloş.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
Andrei Caramitru: „Vânzând apă chioară, mergând cu calul și vânzând zarzavat pe marginea drumului NU merge – crăpi de foame”
Andrei Caramitru: „Vânzând apă chioară, mergând cu calul și vânzând zarzavat pe marginea drumului NU merge – crăpi de foame” Economistul Andrei Caramitru, susține într-o postare pe pagina de Facebook că, pentru ca economia să funcționeze cu adevărat este nevoie de trei piloni, respectiv agricultură cu cooperative private, industrie cu energie ieftină și un sector […]