Rămâi conectat

Actualitate

Scădere accelerată a pieței imobiliare în România: Un nou colaps ar putea avea loc, din cauza inflației, taxării și politicii de credite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scădere accelerată a pieței imobiliare în România: Un nou colaps ar putea avea loc, din cauza inflației, taxării și politicii de credite

În România, criza își face tot mai simțită prezența. Piața imobiliară a intrat într-o traiectorie de scădere, iar pe fondul inflației galopante, a creșterii imense a taxării și a înăspririi condițiilor de acordare a creditelor anunțată de Banca Națională, o nouă prăbușire nu este deloc exclusă, precum cea din anul 2010.

În primul semestru al anului 2022 s-au eliberat 22.712 autorizaţii de construcție pentru clădiri rezidenţiale, o scădere cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului 2021. Tendința este similară în toate regiunile țării.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an s-au eliberat mai puține autorizații de construcție, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acesta poate fi un semn că piața imobiliară intră pe un trend descendent, probabil și din cauza scumpirilor uriașe la materialele de construcție.

„În semestrul I al anului 2022 s-au eliberat 22.712 autorizaţii de construcție pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,1% faţă de aceeași perioadă a anului 2021. Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-499 autorizaţii), Nord-Est (-477), Bucuresti-Ilfov (-231), Vest (-227), Sud-Est (-175), Sud-Vest Oltenia (-134) şi Nord-Vest (-29). O creștere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Centru (+33 autorizaţii)”, arată datele Institutului Național de Statistică.

Statistica din luna iunie

Potrivit sursei citate, în luna iunie a anului 2022, s-au eliberat 4.017 autorizaţii de construcție pentru clădiri rezidenţiale, cu o suprafaţă utilă totală de 956.283 mp. Față de luna precedentă, se observă o scădere de 5,6%. Din totalul autorizaţiilor de construcție pentru clădiri rezidenţiale 68,1% au fost eliberate pentru zona rurală.

În aceeași lună s-au eliberat 577 autorizaţii de construcție pentru clădiri nerezidenţiale cu o suprafaţă utilă totală de 248.746 mp, o scădere de 4,8%, față de luna precentă.

Scădere față de 2021

Comparativ cu luna iunie a anului 2021, se evidenţiază o scădere atât a numărului de autorizaţii de construcție eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-18%), cât şi a suprafaţei utile totale (-12,2%).

În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizaţii de construcție eliberate pentru clădiri rezidenţiale se observă în toate regiunile țării: Bucuresti-Ilfov (-188 autorizaţii), Nord-Est (-181), Centru (-145), Sud-Muntenia (-139), Sud-Est (-98), Nord-Vest (-72), Sud-Vest și Oltenia (-56) şi Vest (-5).

Situația se schimbă puțin când vine vorba despre clădirile nerezidențiale. Comparativ cu luna iunie a anului 2021, s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construcție eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+2,5%) cât şi a suprafaţei utile totale (+8,8%). În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+32.756 mp), Nord-Vest (+9.672) şi Centru (+5.174).

Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-8.840 mp), Nord-Est (-7.711), Sud-Muntenia (-5.430), Sud-Vest Oltenia (-3.417) şi Sud-Est (-2.024), potrivit news.ro.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

9 mai 2025 | Trafic doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie: Lucrări de reparații fisuri

Lucian Daramus

Publicat

în

9 mai 2025 | Trafic doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie: Lucrări de reparații fisuri Vineri, 9 mai 2025, până la ora 17.00, traficul se desfășoară doar pe banda 2 pe Autostrada A1, între Pianu și Orăștie. Se execută pe tronsonul amintit lucrări de reparații fisuri. Citește și: FOTO | […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor Radu Georgescu a făcut marți o paralelă între ce s-a întâmplat în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani, când lira s-a devalorizat 25%, într-o zi, zi rămasă […]

Citește mai mult

Actualitate

Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă Examenul de Bacalaureat este un indicator de competențe academice ce  testează cunoștințele acumulate de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea