Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bărbat din Alba la a 4 condamnare penală la vârsta de 27 de ani: Ce pedeapsă a primit pentru fraudă cu fonduri APIA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba la a 4 condamnare penală la vârsta de 27 de ani: Ce pedeapsă a primit pentru fraudă cu fonduri APIA

După ce a obţinut ilegal fonduri de 8.734 de lei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), un bărbat în vârstă de 27 de ani din oraşul Teiuş are şanse mari să execute o pedepasă uriaşă cu închisoarea.

Problema acestuia (V. C.) este că are o altă condamanare din 2019 – la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare – şi se afla în termenul de încercare. Astfel, Tribunalul Alba a revocat pedeapsa anterioară şi a adăugat-o la cea din noul dosar. În final, bărbatul ar urma să execute 5 ani şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie.

În actul de inculpare s-a reţinut faptul că, în campania 2019, bărbatul a depus la APIA Alba o cerere de plată în care a declarat în mod fals faptul că deţine în exploataţia agricolă 402 ovine şi a solicitat subvenţii. În final, a obţinut pe nedrept fonduri ce au ca sursă de finanţare bugetul de stat în sumă de 8.735,08 lei.

Ulterior, s-a demonstrat că la data depunerii cererii, fermierul nu mai era în proprietatea oilor de aproape doi ani. Acesta a vândut în septembrie 2017 unei alte persoane, la care avea o datorie, un număr de 336 de oi, dar animalele au rămas, în continuare, în grija lui. În aprilie 2018, a intermediat revânzarea oilor către un cetăţean turc.

Situaţia reală nu era cunoscută de către APIA, în condiţiile în care cererea de plată depusă de fermier nu a fost supusă controalelor pe teren, la exploataţia acestuia. Pe parcursul cercetării penale şi apoi în isntanţa de jduecată, bărbatul nu a recunoscut fapta de care a fost acuzat, respectiv „obţinerea ilegală de fonduri”. Acest lucru i-a atras agravarea pedepsei, în condiţiile în care anchetatorii au probat cu documente şi martori infracţiunea săvârşită.

„Ţinând cont de valoarea socială lezată, de rezultatul produs, de motivul săvârşirii faptei, dar şi de istoricul infracţional al inculpatului, de conduita acestuia pe parcursul procesului penal, care a nu a înţeles să recunoască săvârşirea faptei, instanţa apreciază că o pedeapsă cu o durată stabilită peste limita inferioară a intervalului dintre limitele speciale prevăzute de lege corespunde scopului prevăzut”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba, pronunţată vineri, 15 iulie 2022.

Bărbatul a primit 3 ani de închisoare în acest dosar, pedeapsă care a fost adăugată celei din 2019, de la Judecătoria Avrig, judeţul Sibiu. De altfel, acesta este la a patra condamnare penală, celelalte trei anterioare fiind aplicate pentru infracţiuni rutiere, conducere fără permis, conducere a unui autoturism neîmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare. Condamnările anterioare au fost contopite în hotărârea Judecătoriei Avrig. Decizia Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea