Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alba neagra cu voucherele sociale: Ce pensionari ar putea să dea înapoi cardurile sociale de 250 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba neagra cu voucherele sociale: Ce pensionari ar putea să dea înapoi cardurile sociale de 250 de lei

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pe care 2,5 milioane de români le primesc prin programul „Sprijin pentru România”.

Unii dintre pensionarii care au primit cardurile sociale vor trebui să le returneze. Este vorba despre pensionarii care sunt instituţionalizaţi şi care nu au anunţat casele de pensii că se află în astfel de centre, transmite România TV.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii a transmis că pensionarii care nu au transmis la casele de pensii faptul că sunt internaţi în aziluri primesc aceste carduri însă sunt obligaţi să le restituie, pentru că, aflându-se instituţionalizaţi, nu au voie să folosească aceste vouchere de 50 de euro.

„Vorbim din luna aprilie despre acele carduri. Un card care înseamnă 125 de lei pe lună. Să fim serioşi, ce poţi să-ţi iei cu 125 de lei? S-au bâlbâit atât de mult guvernanţii ca să acorde aceste carduri şi au vrut să se acopere de o prevedere din Legea pensiilor despre care nici cei care lucrează în domeniu nu ştiu, darămite un pensionar?

Statul acesta nu are o bază de date şi ce a zis: hai să ne acoperim de o lege. Şi cum se face: să trecem în lege că dacă pensionarul primeşte din greşeală un voucher trebuie să anunţe şi să-l dea înapoi. Ce să facă acum? Să se ducă să dea din pensie banii înapoi pe aceste vouchere?”, a declarat, luni seara, la România TV, Elena Cristian.

Până în prezent, Compania Națională Poșta Română a reușit să livreze peste 350.000 de carduri, iar pragul pe care îl va atinge la acest final de săptămână va fi de 500.000. De asemenea, până la finalul săptămânii viitoare, reprezentanții Poștei anunță livrarea altor 400.000 de carduri. Precizăm că la sediul MIPE au loc ședințe săptămânale alături de reprezentanții emitenților de carduri și reprezentanții Poștei Române, pentru coordonarea și verificarea distribuirilor, precum și pentru identificare de potențiale probleme ce pot provoca întârzieri în proces.

Reamintim că mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Dacă, din motive obiective ce țin de mecanismul etapizat de producție și distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potențialii beneficiari să nu primească ajutorul.

„Mă bucur că acest proces, care contribuie la siguranța alimentară a românilor, funcționează conform planului. Logistic, înseamnă eforturi uriașe, atât la nivelul emitenților de carduri, care trebuie să realizeze cardurile, cât și din partea întregii structuri a Poștei, pentru ca fiecare cetățean eligibil să își primească ajutorul. Sigur că mai apar și probleme în proces, de la întârzieri la livrarea cipurilor care se pun pe carduri și până la defectarea mașinilor care le livrează. Dar mobilizarea este exemplară, pentru ca problemele să se rezolve din pripă. După ce se va finaliza distribuirea cardurilor, ne va fi mult mai ușor, iar încărcarea se va face cursiv pentru toți cei eligibili”, a transmis ministru Marcel Boloș.

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea