Bani mai mulți pentru asociaţiile care furnizează servicii sociale persoanelor vulnerabile: Ce sume vor fi acordate
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), a anunţat în cursul zilei dejoi că subvenția primite de la bugetul de stat de către asociaţiile, fundaţiile şi cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale creşte la 1.000 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele rezidenţiale şi la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate.
Executivul a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei acordate de la bugetul de stat asociaţiilor, fundaţiilor şi cultelor recunoscute de lege pentru serviciile sociale acordate persoanelor vulnerabile.
„Decizia luată astăzi de Guvern, printr-o hotărâre care modifică şi completează HG nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, era necesară în contextul în care nivelul mediu lunar al subvenţiei de la bugetul de stat pentru o persoană asistată, nemodificat din anul 2008, era de 250 lei/persoană pentru centrul rezidenţial, 175 lei/persoană – centrul de zi, 120 lei/persoană – unitatea de îngrijiri la domiciliu şi 90 lei/persoană în cazul cantinelor sociale sau al altor servicii de acordare a hranei”, se menţionează în comunicatul MMSS.
Actul normativ mai prevede modificarea şi completarea categoriilor de cheltuieli pentru finanţarea cărora se pot acorda subvenţiile, dar şi simplificarea administrativă şi digitalizarea procesului de evaluare şi selecţie, precum şi a procesului de acordare lunară a subvenţiei.
Programul de subvenţionare a asociaţiilor, fundaţiilor şi cultelor recunoscute în România pentru unităţile de asistenţă socială, creat cu scopul de a dezvolta şi diversifica serviciile sociale acordate de furnizorii privaţi, funcţionează neîntrerupt de peste 20 ani, atât cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cât şi de la bugetul local.
Potrivit sursei citate, nivelul subvenţiilor nu poate depăşi costul mediu lunar de întreţinere, pe persoană asistată, din unităţile de asistenţă socială de stat cu profil similar.
Măsura adoptată de Guvern ar putea avea un impact bugetar anual de peste 74 de milioane de lei, estimat pentru cele peste 10.000 de persoane vulnerabile care beneficiază de serviciile sociale acordate de asociaţiile, fundaţiile şi cultele subvenţionate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură”
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu o sinteză în cifre a unui deceniu în care Klaus Iohannis a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii